OKULAR - Fra Midi Til Death Metal Magi
Fra Midi Til Death Metal Magi
- Tekst av Even Knudsen, 10. desember 2011 -
Det slippes ufattelig mange metalutgivelser om dagen og som skribent hos Arctic Metal må man hver uke fordøye store menger med utgivelser av ymse kvalitet og av og til spør man seg kanskje om det er verdt bryderiet, men så dukker det innimellom opp utgivelser som gir det hele mening og den reneste julekveldsstemningen råder i stua for en stakket stund. Detbutalbumet til det norske bandet OKULAR er et godt eksempel på akkurat dette, jeg putter ´Probiotic´ i cd-spilleren uten noen som helst forventninger og 45 minutter senere sitter jeg i godstolen med bakoversveis og lurer på hva i allverden det var som traff meg. OKULAR er et uvanlig band på flere måter, for det første er musikken deres ganske utypisk norsk uten at jeg helt klarer å sette fingeren på hvorfor. Det er death metal av det tekniske slaget som står på programmet, hvilket i seg selv jo er litt unorsk og i tillegg er det flettet inn elementer av både thrash og progressiv metal. For det andre så er OKULAR noe annerledes organisert enn band flest, så for å finne mer var det bare en ting å gjøre og det var å slå av en prat med sjefen sjøl Andreas Aubert. Først av alt Andreas, gratulerer med et glitrende debutalbum.
Etter hva jeg klarer å tolke har du stått for all komponering og alle tekster, mens det stort sett er de andre medlemmene som tar seg av instrumentering og vokal. Litt spesielt egentlig, si litt om hvordan dette henger sammen? Ja, det er spesielt. Bakgrunnen for dette albumet er at jeg siden 2004 har komponert musikk i programmet Guitar Pro. Jeg er nå 27 og begynte å spille gitar da jeg var 11, men jeg kom aldri opp på noe veldig høyt teknisk nivå på gitaren. Dette var frustrerende, fordi jeg visste at jeg hadde mange musikalske ideer som jeg ikke klarte å uttrykke på en tilfredsstillende måte via gitaren. Da jeg kom over programmet Guitar Pro, var det som en åpenbaring. Det er et enkelt, midi-basert program til pc, der man kan legge flere gitarspor oppå hverandre, lage trommespor etc. Det baserer seg på tabulatur-systemet til gitar, der man ser strengene på gitaren og skriver inn tall som angir hvilke bånd, på hvilken streng/hvilke strenger, som skal slås an, og så angir man noteverdien på hver tone (hvor lenge hver tone skal vare). Jeg begynte å skrive sanger basert på ting jeg hadde laget på gitaren, men som jeg ikke klarte å spille på en tilfredsstillende måte. Etter hvert begynte jeg også å legge flere spor oppå hverandre og utforsket mulighetene for harmonisering. Senere skrev jeg også ting rett inn i programmet, uten å først teste dem ut på gitaren. Slik kunne jeg skrive mange kompliserte ting uten å være begrenset av mine egne ferdigheter på gitaren. Jeg ble også mer fristilt fra hvordan det er vanlig å tilnærme seg gitaren som instrument, og fokuserte mer på selve musikken, enn hvordan dette skulle fremføres.
En noe uvanlig, men tydeligvis effektiv måte å jobbe på det der, men hvordan ble så OKULAR til og hvordan fant du fram til muskkerne som deltar på albumet? Jeg hadde i flere år tenkt på at jeg måtte få noen av låtene jeg hadde skrevet profesjonelt innspilt. Jeg visste at dette var gode låter, men i Guitar Pro låter det ganske pling-plong, så avspilt i Guitar Pro var ikke musikken noe å vise fram annet enn til spesielt interesserte som selv er musikere. Det var i hvert fall tilfellet noen år tilbake, men nå er Guitar Pro riktignok forbedret med en rekke ”soundbanks”, og derav muligheter for mer naturlig avspilling. I 2009 tok jeg blant annet kontakt med Kai Åsvik (Grind Crusher, Whip), som jeg ble kjent med på musikklinja på Skjeberg folkehøyskole 2003/2004. Han er en dyktig og kreativ musiker og jeg har lært mye av ham. Han ville gjerne spille bass på innspillingen. Etter en del søking etter musikere og vurdering av forskjellige alternativer for innspilling, kontaktet jeg Marius Strand i Strand Studio, Oslo. Han satte meg i kontakt med trommis Bjørn Tore Erlandsen, som var interessert i å spille trommer på skiva. Han spiller til vanlig i det progressive men samtidig moderne death/thrash-bandet Aspherium, hvor han spiller med blant annet Marius Skarsem Pedersen (Gitar, vokal). Vi fikk med oss Marius til å spille på skiva, som utfører alle gitarene og halvparten av vokalen.
Musikken på ´Probiotic´ er rimelig kompleks, brutal og melodiøs på samme tid. Vi har jo vært litt inne på dette temaet allerede men si likevel litt mer om hvordan du går frem når du komponerer og arrangerer. Som tidligere nevnt, skriver jeg all musikken i programmet Guitar Pro. Mange av sangene er delvis basert på ideer jeg kom opp med på gitaren, mens mange av harmoniene etc skrev jeg direkte inn i Guitar Pro. Også mange av partiene for øvrig ble skrevet spontant inn i Guitar Pro, uten at jeg visste helt hvordan det ville låte før etter jeg hadde skrevet det ned. De siste årene har jeg ikke tatt i en gitar, men bare skriver rett inn i programmet – det gjelder f.eks låta ”Choose To Be Free”. Jeg skriver som oftest låtene ferdig i løpet av èn ”arbeidsøkt”. Vanligvis tar det omtrent to timer fra jeg begynner å skrive en låt i programmet til den er ferdig. Det inkluderer alt som skjer på gitarene, og ca. 90% av låtstruktur og arrangering. Noen ganger kommer jeg bare halvveis i låta, det var f.eks tilfelle med låtene State of Immediacy og The Most Violent Thing, hvor jeg måneder eller år senere tok fram låtene igjen og la til flere partier fra der jeg slapp. Det hender jeg på et senere tidspunkt finpusser litt på arrangeringen; hvor mange ganger hvert parti skal gjentas etc, men i stor grad er det du hører på plata gitarmessig og arrangementsmessig veldig likt slik jeg spontant skrev en gitt låt i Guitar Pro i løpet av en to-timers arbeidsøkt. Jeg tror det er nettopp dette spontane som er nøkkelen til hvordan jeg lager denne musikken. Jeg kommer inn i en kreativ flyt og blir ofte overrasket over hva jeg lager. Jeg blir dypt konsentrert, men det er samtidig uanstrengt og intuitivt. Det er ikke mye analyse involvert der og da i selve skapelsesprosessen, men det jeg skriver gir likevel mening, det er ikke totalt tilfeldig. Låtene kommer fra et dypere lag av kreativitet enn intellektet alene kan erkjenne.
Skiva er veldig variert med nærmest perfekt balanse mellom teknisk finesse, brutalitet og melodiøse atmosfæriske stemninger. Hvor bevist har du vært på å få til akkurat dette? Dette er ikke noe jeg har tenkt så mye på, det er bare slik det har blitt. Balansen mellom de forskjellige elementene som du nevner, har nok mye bakgrunn i min musikksmak som inkluderer både det tekniske, det brutale samt melodiøse og atmosfæriske ting. Det ble naturlig å inkludere alt dette i musikken. Først og fremst har jeg laget musikk jeg selv ville like å lytte til eller se fremført på en konsert.
Hvor henter du inspirasjonen fra når du komponererer? Noen band eller artister som i spesiell grad har påvirket deg? Jeg har hørt på mange forskjellige band og stilarter innen metal. Det ligger der i bakgrunnen som en viktig del av min musikkforståelse, men akkurat når jeg komponerer er ikke dette noe som jeg vanligvis bevisst bruker som inspirasjon. Jeg synes også det er spennende å lese anmeldelser og se det bli trukket paralleller til band jeg knapt har hørt, så jeg liker å ikke si så mye om dette men heller se hva anmelderne kommer fram til, hehe! Når det gjelder musikken på debutalbumet, så er det nok særlig to sjangre som har vært viktig for meg; svensk melodiøs death metal og mer brutal, teknisk death metal. Band som f.eks In Flames, At The Gates og Dark Tranquillity (men med fokus på det eldre materialet), samt Morbid Angel og Death og nyere ting som Decapitated, Gojira etc. Death har vært et viktig band med tanke på den progressive tilnærmingen til riff samt det melodiske. Decapitated og Hate Eternal, f.eks, har lært meg en del om intensitet, og Decapitated er en god referanse hva gjelder tekniske men samtidig fengende riff. Låtene på debutalbumet ble skrevet i tidsrommet 2005-2009, slik at mange av låtene er skrevet flere år tilbake og ikke nødvendigvis helt representative for det jeg skriver i dag og musikk jeg har hørt på de siste årene. Senere Emperor og første skiva av Ihsahn har nok også påvirket meg noe både med typen riff og med den progressive tilnærmingen – men hvor tydelig dette er på debutalbumet ”Probiotic”, vet jeg ikke. Immolation er et av flere band jeg vil trekke fram når det gjelder å skape disharmoniske atmosfærer, samtidig som det er brutalt. Men disse mer ”stygge” elementene vil få mer plass på Okular album nr 2. Dette favner langt fra alle bandene som har betydd noe for meg. Jeg kan også nevne f.eks Pantera, Annihilator og Testament, som jeg hørte mye på som tenåring. Og jeg hørte tidligere også mye på tradisjonell heavy metal. De fleste bandene jeg har nevnt er ikke noe jeg hører noe særlig på nå lenger, det er mer at det er der som en referanse og som del av min musikkforståelse. Kreator er også et viktig band og i mitt syn kanskje det beste Thrashbandet. Jeg har også hørt på helt andre ting, som f.eks Stuck Mojo og Sevendust. Jeg liker godt vokalisten i Sevendust sine sjelfulle vokal, og begge bandene har veldig groovy trommespill.
Grunnfundamentet i Okulars musikk synes å være death metal, men hvordan liker du selv å beskrive musikken deres? Jeg har valgt å kalle det progressiv death metal, men kunne kanskje også kalt det progressiv ekstrem metal eller ekstrem progressiv metal. Det progressive er veldig viktig og karakteristisk både for låtstruktur og for aspekter ved riffene og melodiene. Men innpakningen er røff og kraftfull, og i kombinasjon med mange av riffene vil det være riktig å referere til det som death metal.
Produksjonen er også oppsikstvekkende bra, spesielt med tanke på at dette er et debutalbum? Det er Marius Strand som har produsert og mikset, med litt hjelp fra deg. Hvordan falt valget på Marius som produsent og hvor involvert har du selv egentlig vært i denne delene av innspillingen? Jeg vurderte å spille inn i India (hvor jeg tilbragte noen måneder i 2008/2009), hvor det er en voksende metalscene. Jeg kontaktet den fremste metalprodusenten der. Tanken var at det ville gå an å få en ok kvalitet men samtidig til en billig penge. Men det kokte litt bort i kålen, og kanskje var det også bra at planene fikk modne seg litt lenger, hvis ikke hadde jeg nok ikke endt opp med et så bra resultat som det til slutt ble i Norge. Jeg kontaktet også Hertz studio i Polen, kjent for band som Behemoth, Vader, Decapitated etc, samt noen andre polske studio, og noen polske musikere. Men jeg konkluderte med at både økonomisk og praktisk ville det faktisk være enklere å gjøre det i Norge enn i Polen. Valget falt på Strand Studio fordi det totalt sett trolig er det beste studioet for metal i Oslo-området, kanskje også i Norge. Hvis man vil ha kvalitet men samtidig gjøre innspillingen til en overkommelig pris, vet jeg ikke om noe bedre valg. Marius Strand er veldig dyktig og har mye godt utstyr. Det var han som tok seg av alt det lydtekniske under innspillingen. Jeg ga visse retningslinjer for produksjonen, slik som at det skulle være en kraftfull men klar produksjon, der man kunne høre det meste som skjer. Men jeg ga ikke veldig spesifikke retningslinjer utover det. Godt rutinert som han er, hadde han styringen med hvordan ting lydmessig og innspillingsteknisk skulle gjøres, og så kom jeg og de andre med innspill. Under miksingen var jeg nøye med å få nivåene stilt akkurat ”perfekt” slik at omtrent alle detaljene på gitarene kom tydelig fram, og det ble en del arbeid da det er mange gitarspor og hele tiden ting som skjer i musikken. Det var viktig at de forskjellige detaljene verken druknet eller ble for dominerende. Det var også viktig for meg å få et jevnt volum på vokalen skiva igjennom, og dette var det litt jobb med fordi det var to forskjellige vokalister og noe veksling mellom forskjellige typer vokal. Jeg hadde mange innspill på den musikalske utførelsen, særlig under innspilling av vokal og trommer. En del av vokalen var godt forberedt, men det var også mange partier som jeg hadde klargjort men som ikke var innøvd av vokalistene, og som jeg instruerte dem i der og da. Det fungerte overraskende bra.
Peter In De Betou har stått for sluttfinishen ved å mastre skiva, var han det åpenbare valget for dere til å mastre og hvor mye har den jobben han har gjort hatt å si for det endelige resultatet? Jeg ønsket å få mastret hos en som har jobbet med mastring som spesialitet over mange år. Øystein G. Brun fra Borknagar anbefalte meg Peter In De Betou, både grunnet hans dyktighet, lange fartstid og vennlige prisnivå. Jeg fikk også høre gode erfaringer fra andre som hadde mastret hos ham, og kom fram til at det var en god løsning. Jeg opplevde at miksen ble enda ryddigere etter mastring og at hvert instrument kom enda bedre fram, tenker da særlig på gitarene, det ble mer “romlighet” i miksen.
Når det kommer til det lyriske så synes tekstene å være bådet godt gjennomtenkt og velformulert, hvor viktig er tekstene for deg og hvor henter du inspirasjonen fra når du skriver? Tekstene er veldig viktige. De gir musikken en retning og setter den inn i en større kontekst. Mange av tekstene ble skrevet ut fra en tilstand av entusiasme over livet, og kom veldig spontant. Mer enn å være basert på analyse, tror jeg de er preget av tilstanden jeg var i da jeg skrev dem, hvor jeg var i kontakt med noe dypere enn intellektet.
Er det noen form for rød tråd i lyrikken gjennom skiva, et konsept kanskje? Det er ikke en konseptskive, men alle tekstene omhandler i og for seg det samme, sett fra forskjellige vinkler: det eksistensielle valget om hvorvidt vi individuelt, i relasjoner og i større kontekster, våger å være autentiske, ekte, eller om vi bedriver skuespill. Tekstene er i stor grad introspektive, de skildrer indre dynamikker, men det er også elementer av sosiale dynamikker og samfunnsmessige nivå. Bakgrunnen for alle tekstene er forståelsen av at man kan leve enten ut fra egoet, en konstruert, falsk personlighet, eller fra ens autentiske selv – den man naturlig er bakenfor det tillærte, tilpassede og konforme. Del av denne forståelsen er også at ved å bli godt forankret i det autentiske selvet, kan man erkjenne dypere lag av virkeligheten som går bortenfor det personlige nivået. Altså bortenfor det som er begrenset og formet av ens egen personlige historie.
Skiva gis ut gjennom eget selskap (Regenerative Productions), mens Indie Distribution står for distribusjonen. Hvilke forventninger har dere med tanke på salgstall? Jeg har sendt ut albumet til diverse nettsteder og blader for å få skiva anmeldt, og det har allerede blitt vist en del interesse for musikken. Men det er generelt dårlige tider for cd-salg nå, de fleste laster ned musikk ulovlig fra nettet framfor å kjøpe cder. Noen nye band oppnår likevel hyggelige salgstall, slik som det nye norske bandet Gromth, som spiller ekstrem, orkestral metal. Håpet er at mange vil sjekke ut Okular og like det de hører, og forhåpentlig kjøpe skiva. I så fall vil de i tillegg til musikken, få et godt produkt i form av 20 siders booklet med alle tekstene og èn illustrasjon pr låt. Kjøper jeg en cd, ønsker jeg at det er lagt ordentlig arbeid ned i bookleten, og jeg vil påstå at Okularskiva i så måte gir mer for penga enn de fleste utgivelser. Særlig når musikk så lett kan lastes ned gratis og ulovlig, synes jeg det er viktig å gi kjøperen et skikkelig fysisk produkt og en totalopplevelse som består av mer enn musikken alene kan gi.
Har derer planer om å gjøre livejobber med Okular og hvordan vil besetningen i så fall se ut? Marius Skarsem Pedersen (gitar, vokal) og Bjørn Tore Erlandsen (trommer) er såpass opptatte med sitt geniale band Aspherium, at det nok er urealistisk at de får tid til å øve inn et livesett med Okular. Mest sannsynlig vil Marius likevel bidra live, men bare som vokalist. Athera fra Susperia skal gjøre vokalen på skive nr to sammen med Marius. De to vil trolig gjøre vokal live sammen. Jeg tror det vil bli en spennende løsning. Martin Berger, fra blant annet Zerozonic, er nå ny bassist i Okular. Han skal spille på skive nr to og også live. Vi mangler pr nå trommis og to gitarister for å ha en komplett livebesetning. Vi sjekker ut kandidater i skrivende stund, og håper å ha dette i boks om ikke så altfor lenge. Interesserte trommiser og gitarister bes ta kontakt!
Lar disse komplekst arrangerte låtene seg gjenskape live slik de låter på skiva, eller må de omarrangeres/tilpasses? Det kommer an på hvem som skal spille dem, hehe, men det er ikke aktuelt å omarrangere eller tilpasse i veldig stor grad. Men i og med at det bare vil være to gitarister live, er det ikke alt som skjer på gitarene som vil kunne inkluderes live, så noen ting må utelates. Men selve låtstrukturene vil nok beholdes slik de er på skiva.
Hva så med fremtidsplanene, når er dere i gang med neste utgivelse og i hvilken retning tror du musikken deres vil utvikle seg i tiden fremover? Det er bare bass og vokal som gjenstår å spille inn på skive nr to, og dette vil bli ferdig i løpet av desember. Skiva antas å komme ut mot slutten av 2012. Musikalsk vil dette albumet bli mer variert. Noen av låtene vil være noenlunde i samme gata som låtene på debuten. Men det vil også være låter hvor det progressive og tekniske tas et skritt videre, og hvor riffene og låtstrukturer er enda mer ukonvensjonelle. Samtidig vil noen av de andre låtene derimot være mer enkle og rett fram, med mer fokus på atmosfære enn på teknikk, men de vil likevel være progressive. Det vil også være mer bruk av dissonans, med noen litt stygge/skitne riff og partier – men mange av disse er ofte samtidig atmosfæriske og melodiske på sitt vis. Det vil bli mer groovy trommer, og noe bruk av ren vokal. Det blir et mer utfordrende, ukonvensjonelt og mangefasettert album enn debuten, men fortsatt med mange fengende riff og mye melodiøsitet.
Med de ordene tar vi farvel med Andreas i denne omgang og ønsker ham og OKULAR lykke til videre. I mellomtiden skal jeg kose meg videre med ´Probiotic´ en god stund til før jeg begynner å glede meg til oppfølgeren. Har du ikke rukket å sjekke ut dette verket ennå så anbefaler jeg at du gjør det snarest for her snakker vi om et av årets absolutte høydepunkter innen norsk ekstrem metal.