Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

ARCH ENEMY - I Spissen For Kaoslegionen

I Spissen For Kaoslegionen

- Tekst av Anne Camilla Bergkvist, 28. mai 2011 -

Det svenske ekstrem metal bandet Arch Enemy slipper sin åttende fullengder, ”Khaos Legion” 30.mai i år. I den anledning var jeg så heldig å få en prat med gitarist og grunnlegger Christopher Amot om verket.


Dere slipper det nye albumet deres ”Khaos Legions 30.mai i år. Kan du fortelle litt om dette albumet? Oj, det var et stort spørsmål..he..he.

He..he vil du at jeg skal dele det opp litt. Vi kan begynne med tekstene. Er det for eksempel noen spesielle temaer som har vært viktige denne gangen? Jeg vet vel egentlig ikke så mye om tekstene. Det er Angela som tar seg av den biten, men sånn generelt sett så er Arch Enemy tekster veldig anti establishment og anti religion, og etter det jeg vet så er dette sentrale temaer denne gangen også. Ellers bærer skiva preg av at vi nå har tatt full kontroll over Arch Enemy skuta og ordner alt selv. Vi har gjort oss noen svært dårlige erfaringer med noen managere som misskjøttet jobben sin. Det gikk selvsagt utover bandet, og holdt på å koste oss dyrt. Nå er det Angela som tar seg av økonomien. Det føles trygt og fint, og vi føler nå at vi har full kontroll med både bandet og egne liv.

Hvordan gikk dere frem da dere lagde ”Khaos Legion”? Kan du fortelle litt om prosessen bak skiva? Prosessen var veldig bra. Alle var hundre prosent med på å lage ”Khaos Legion”. Den er fullt og helt en ”group effort”. Det var en veldig gøyal prosess og vi ble veldig effektive på slutten. Du vet, kreativitet er som en muskel, den må trenes for å fungere godt. På slutten av prosessen var kreativiteten til hele bandet topptrent, og vi ble dermed flinkere og flinkere til å se hva som passet og hva som ikke passet. Det er som du vet lenge siden sist vi gav ut et studioalbum, nesten fire år, hvis du ser bort i fra ”The Root Of All Evil” da.

Ja, hva med ”The Root Of All Evil”, var den et slags best off? Ja, på en måte. Vi ville spille inn en dal gamle låter på nytt, slik at de ikke ble glemt og ble borte. I tillegg var det mange fans som ønsket seg en slik utgivelse.
Tilbake til den nye skiva. Hvorfor valgte dere å kalle den for ”Khaos Legion”?
Vi syntes det var en god tittel. Den sier mye om hvordan musikken på skiva er..og så he..he.. synes vi det er et godt navn på fansen vår.

Dere har allerede sluppet en video fra plata, ”Yesterday Is Dead And Gone”. Hvorfor valgte dere akkurat den låta? Det er den første låta på skiva, og vi likte den og syntes at den hadde noe ved seg som gjorde den til et godt åpningsspor. Den er også på mange måter en god representant for hele albumet, og det gjorde at den også var et naturlig valg da den første videoen skulle lages.

Har dere planer om å lage flere videoer fra plata? Ja, vi skal lage en video til. Vi har ennå ikke bestemt oss for hvilken låt det blir, men jeg tør røpe at ”.No Gods, No Masters” er foreløpig er en sterk kandidat.

Hvor henter du inspirasjonen fra når du lager musikk? Når jeg spiller. Det første jeg spiller ender ofte opp som en ide. Det er umulig, eller for meg er det i alle fall umulig og sette meg ned og bestemme meg for at: NÅ skal jeg lage en ny låt. Sånn fungerer det ikke. Man kan ikke bare trykke på en knapp, og vips… Det blir mer sånn at ideene jammes og ikke minst, lekes frem. Jeg blir kort og godt inspirert av å spille. Av og til når jeg er ute på turne og tar frem gitaren for å varme opp før gigget, så kommer en av de andre i bandet inn og sier .. oh hva kult, og så har man plutselig en ide man må ta vare på. Jeg liker å leke med gitaren og kan finne på å spille alt fra ekstreme ting som black, thrash eller death metal, og til 70-talls rock, glam og lignende. Jeg synes det er moro å leke med mange forskjellige stiler, sjangre og melodier, og da kommer det bare.. tror jeg må si at hovedinspirasjonskilden min er å spille sammen med andre.

Hvordan vil du beskrive musikken til Arch Enemy? Musikken til Arch Enemy er slik jeg ser det en blanding av mange forskjellige stilarter. Vi har opp gjennom årene fått en del kommentarer på det fra musikkjournalister, a’la denne låta er thrash metal, mens denne høres ut som gammel Scorpions. Vi spiller vel kort og godt ting gitarbasert rock/metal som både er lys og mørk. Vi liker å utfordre oss selv. Det blir he..he.. fort kjedelig hvis musikken er for enkel å spille. Vi må ha det litt teknisk utfordrende. Ellers sitter vi ikke og tenker: Er dette Arch Enemy? Vi kjører på med det vi liker.

Hvis vi går tilbake i tid. Kan du fortelle litt om starten midt på 90-tallet? Det begynte som et musikalsk prosjekt som jeg hadde sammen med storebroren min, Michael. Han hadde akkurat sluttet i Carcass. Vi ville lage en metal-skive og jeg skulle få lov til å være med å spille gitar. Jeg var bare atten år den gangen og skulle spille gitarsolo, akkurat som he..he.. Yngve Malmsten…he..he. Jeg må innrømme jeg var en liten gitarnerd på den tiden. Deretter fikk vi en spilljobb i Japan, og det ble en suksess… så bare fortsatte vi.

Dere byttet etter hvert vokalist. Hvordan kom dere i kontakt med Angela? Første møte med Angela var da hun skulle gjøre ett intervju med Michael, broren min. Vi fikk en demo av bandet hun spilte i på den tiden, samt et videoopptak fra en av konsertene deres. Vi ønsket oss en ordentlig frontmann, eller kvinne som virkelig hadde attityde og scenetekke. Det var ikke nok for oss at vedkommende bare var en god sanger, vi ville ha noen som virkelig kunne fronte bandet og håndtere publikum. He..he.. vi ville for eksempel IKKE ha en blyg svensk kille.

Dere er to brødre i bandet. Hvordan er det å spille i band med broren sin? Det er bra. Vi spiller gitar begge to, og har samme mål og visjon. Vi trenger egentlig ikke å snakke så mye sammen fordi vi tenker stort sett likt om det meste og krangler vi blir vi veldig fort venner igjen. Jeg tenker egentlig ikke så mye over det. Vi føler oss på en måte ikke som brødre i og med at vi jobber sammen. Vi er to veldig ulike personligheter, og det er hele åtte år i mellom oss. Det skaper uansett ingen problemer.

Hvorfor valgte dere å kalle bandet for Arch Enemy? Det var broren min som fant på navnet. Det er et kaldt og mørkt navn, samtidig som det ikke virker barnslig eller patetisk. Vi ville for eksempel ikke hete noe med ”corps”. Arch Enemy er et nøytralt navn, samtidig som det gir uttrykk for hvilken type musikk bandet spiller.

Har dere noen planer om å besøke Norge i nærmeste fremtid? Nei, vi har ingen konkrete planer om det for øyeblikket. Det er alltid kjekt å spille i Norge. Det er et ordentlig metalland ikke minst fordi det var her 90-tallets black-metal vugge stod. Norge er et flott land med masse flott natur, men jeg må innrømme jeg innimellom har problemer med å forstå hva dere sier. He..he.. en del av dialektene deres er ganske så vanskelige å forstå for en fra Sør-Sverige. Ellers så har vi vel egentlig alltid spilt mer i land langt borte enn i nærområdene våre.

Til slutt, noen ord til den norske fansen? Jeg håper dere liker den nye skiva vår. Den er til informasjon veldig Arch Enemy og jeg kan love en masse musikk for pengene. Også hadde vi det veldig gøy da vi spilte den inn.

Da gjenstår det bare å takke Chris for intervjuet, og øsnke ham og resten av Arch Enemy lykke til med den nye plata.

Write a comment...

Latest reviews

1055 Even Knudsen

THE HALO EFFECT Days Of The Lost

The Halo Effect was founded in 2020 by five former members of In Flames; Jesper Stömblad (guitars),…
1760 Even Knudsen

THE DEVILS OF LOUDUN Escaping Eternity

The Devils Of Loudun is a symphonic/melodic death metal band heading from Seattle, Washington and…
1960 Even Knudsen

STORMKEEP Tales Of Othertime

I don’t listen to black metal nearly as often these days as I did 15-20 years ago, but once in a…
1859 Even Knudsen

PATHOLOGY The Everlasting Plague

Over the past couple of decades a jungle of sub-genres have emerged within extreme metal in…
1918 Even Knudsen

MASSACRE Resurgence

Massacre was formed in Tampa, Florida as long back as in 1984 and they released a few demos in the…
2430 Even Knudsen

DREAM THEATER A View From The Top Of The World

A View From The Top Of The World is the 15th full length album from prog metal veterans Dream…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares