Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

DEVIL - En prat med gitarist Stian Fossum

En prat med gitarist Stian Fossum

- Tekst av Anne Camilla Bergkvist, 19. september 2011 -

 

Har du hørt historien om de fem hjemvendte nesbuene som hadde lyst til å fordrive fredagskvelden med å spille metal og ta et par pils. Jo, først kom demoen ”Magister Mundi Xum”, og den var så bra at det ble platekontrakt. Tidligere i september kom plata ”Time To Repent”, og i den anledning benyttet vi i The Streets sjansen til å få et par ord med gitarist Stian Fossum.


Devil er etter det jeg har forstått et relativt nytt band. Kan du fortelle litt om starten? Det startet for ca. to år siden. Vi var fem gamle kompiser som hadde bodd i Oslo en stund, og som nettopp hadde flyttet tilbake til Nes. To av oss er fra Hedmark, men vi hadde fått oss damer fra Nes så dermed havna vi her vi også. Vi hadde lyst til å treffes på fredagskveldene og spille litt metal og ta noen øl. Etter hvert fikk vi lyst til å spille inn en demo, i første omgang for å gi bort til venner og familie, og kanskje også spille litt live hvis anledningen bød seg. Demoen ble ferdig for ett år siden, og den ble svært godt mottatt på myspace. Det endte med platekontrakt, og nå er vi klare med skive.

Ja, og den ble etter det jeg har forstått sluppet den 24. august? Kan du fortelle litt om den? Vi slapp den i Norge i forbindelse med at vi spilte på Hole In The Sky festivalen i Bergen. Det var faktisk bare så vidt vi fikk med oss noen ferdige eksemplarer. Den er å finne i butikken fra begynnelsen av september. Den inneholder to av låtene fra demoen, en låt som også er å finne på singelen ”The Noble Savage/Blood Is Boiling” som ble sluppet tidligere i år, samt fem flunkende nye låter. De som har hørt oss live vil kjenne igjen veldig mye.

Hva med tekstene på skiva? Noe som har vært spesielt viktig denne gangen? Musikalsk ligger vi vel i samme gata som Black Sabbath opp til 80-tallet. Teksten handler mye om gamle historier, hekser og overtro. Vi legger ikke noe spesielt i det, annet enn at det kler musikken, og at vi synes det er gøy å lese gamle historier. Vi kommer ikke til å bli det bandet som setter ting på dagsorden, vi er ikke et politisk band. Hos oss er det de gode gamle stereotype metaltekstene som gjelder.

Dere har kalt albumet deres for ”Time To Repent”. Hvorfor valgte dere den tittelen?  Det er vel egentlig ingen kjempe-grunn til at plata endte opp med akkurat det navnet. Jeg har hatt tittelen på ”lur” en stund, og tenkte at den kunne passe hvis vi skulle finne på å gi ut et album en dag. Det er en kul tittel som klinger godt. Folk husker den, og så er den litt spennende. Vi har faktisk fått en del spørsmål om den. Det er også navnet på en av låtene på plata som handler om hekser og heksejakt, og noe om at nå er det siste mulighet før bålet.

Kan du fortelle litt om musikken til Devil? Den er vel en relativt standard 70-80 talls bluesbasert heavyrock. Vi mener vel selv at dem som står oss nærmest musikalsk er Pentagram. Vi har også blitt sammenlignet med Blue Öyster Cult.

Hvorfor valgte dere å kalle bandet deres for Devil? Jeg kom på det på vei hjem fra jobben en dag. Vi var på utkikk etter et bandnavn og da kom jeg plutselig på at jeg ikke kunne komme på noe band som het Devil. Vi sjekka på internett, og da fant vi to andre ukjente band med det navnet, så da tenkte vi at det kan vel ikke skade med en ”Devil” til i verden. Vi syntes at vi måtte ha et kort og enkelt navn. Ellers er Devil et band navn i samme gate som for eksempel Pentagram, som er et band vi liker å sammenligne oss med. For å unngå missforståelser og problemer med copyright og sånt, så heter vi på papiret Devil Norway.

Kanskje dere skulle ta copyright på navnet? Tja..he..he, nå har ikke jeg sånn veldig greie på sånne copyright regler, men jeg har forstått det sånn at når du først har gitt ut noe under et navn, så er det safe.

Hvor henter du inspirasjon fra når du lager musikk? Inspirasjonen til musikken får vi fra det at vi selv hører på mye gammel musikk. Inspirasjon til tekstene finner vi fra det vi leser. Jeg vet at det er en del nye retrorock band lar seg inspirere av gamle skrekkfilmer. Hos oss har det aldri vært aktuelt, her er det gamle sagn og eventyr som gjelder. Det er stort sett gammel hard rock det går i.

Du spiller gitar. Hva var det som fikk deg til å velge dette instrumentet, og når begynte du å spille? Jeg begynte å spille gitar rundt 1987-1988. Jeg vet ikke akkurat hvorfor jeg valgte gitar, annet enn at jeg alltid har hatt lyst til å spille dette instrumentet. De kule gutta spilte gitar. Jeg har aldri angret. Gitar er et veldig morsomt instrument. Jeg skal ikke skryte på meg å være en voldsomt stor gitarist, men folk liker det vi gjør, og det gjør at det er moro og at vi har lyst til å fortsette en stund til.

Hvilke planer har dere fremover for Devil? Blir det for eksempel noe live spilling?
Nei, ikke så mye. Han andre gitaristen Kai Wanderås tar seg en liten pause nå fordi han snart skal bli pappa. Vi skal låne inn en ekstra gitarist og gjøre tre festivaler i høst. Vi har også spikret en festival til våren, men det er så lenge til at den kan vi prate om senere. Det er gøy å spille live, så vi gjør gjerne mer av det.

Plata slippes på Soulseller Records. Hva synes dere om plateselskapet så langt?
Vi er veldig fornøyd. Han, Soulseller Records består av kun en mann, gjør en god jobb for oss. Han tar vare på oss og er interessert i det vi holder på med. Det finnes selvsagt store plateselskaper der ute som er greie og ærlige, men de små er ofte mer idealistiske og ikke ute etter å lure deg. Verken vi eller selskapet er noen pengemaskiner, og det er begge parter inneforstått med. I tillegg til ”Time To Repent”, har vi kontrakt på en plate til på Soulseller. Når den tid kommer er det store sjanser for at vi resigner. Det er også mulig at vi vil kikke oss rundt etter et større selskap, vi vet ikke ennå. For oss er det uansett viktigst å få lov til å gjøre som vi vil, og gi ut den musikken vi selv ønsker.

Hva med coveret, kan du fortelle litt om det? Det er tegnet av Rafal Kruzyk. Han kommer fra Polen og har tidligere tegnet cover for en del death metal og grind core band. Han laget også coveret til singelen vår ”The Noble Savage/ Blood Is Boiling”. Vi er i det hele tatt svært fornøyde med den jobben han har gjort. Vi hadde et godt samarbeid.

Etter det jeg kan se er det en del kjente norske metalnavn med i line upen til Devil, blant annet et par fra Vesen. Er det mye stjernenykker og store egoer som må avstemmes? Ha..ha.. ja, det skulle tatt seg ut. Det går veldig bra. Alle i bandet unntatt vokalist Joachim Trangsrud har spilt sånn passe mye til å vite hva det går ut på, og sånn passe lite til at vi ikke har blitt ordentlig store. Devil er Joachims første band. Vi er også alle inneforstått med at Vesen er Ronny og Thomas sitt hovedband, og at det kommer til å bli prioritert foran Devil.

Ja, hva med deg, spiller du selv i andre band? Jeg spiller live for det norske black/doom metalbandet Faustcoven. Det blir kanskje to konserter annenhvert år. Akkurat nå er det veldig stille på den fronten. De spiller inn plate, og jeg er ikke involvert i noe av det kreative der.

Til slutt, noen ord til fansen? Ja, jeg håper folk liker plata vår, og har du lyst til å booke oss for live spilling, er vi enkle å be. Plata kommer for øvrig i vanlige platebutikker i Norge.

Write a comment...

Latest reviews

1055 Even Knudsen

THE HALO EFFECT Days Of The Lost

The Halo Effect was founded in 2020 by five former members of In Flames; Jesper Stömblad (guitars),…
1760 Even Knudsen

THE DEVILS OF LOUDUN Escaping Eternity

The Devils Of Loudun is a symphonic/melodic death metal band heading from Seattle, Washington and…
1960 Even Knudsen

STORMKEEP Tales Of Othertime

I don’t listen to black metal nearly as often these days as I did 15-20 years ago, but once in a…
1859 Even Knudsen

PATHOLOGY The Everlasting Plague

Over the past couple of decades a jungle of sub-genres have emerged within extreme metal in…
1918 Even Knudsen

MASSACRE Resurgence

Massacre was formed in Tampa, Florida as long back as in 1984 and they released a few demos in the…
2430 Even Knudsen

DREAM THEATER A View From The Top Of The World

A View From The Top Of The World is the 15th full length album from prog metal veterans Dream…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares