Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

HAMMERFALL - Oscar og Joakim på Norgesbesøk

 

Oscar og Joacim på Norgesbesøk

- Tekst av Geir Olav, 11. februar 2005 -

 

Snart Slipper Hammerfall sitt 5 album Chapter V. Og I den anledning har deler av bandet dratt rundt i Europa for å promotere albumet, da Norge sto for tur stakk undertegnede en tur på Elm Street og tok en prat med Oscar Og Joacim fra bandet.

Singelen ’Blood bound’ er nå sluppet, hvordan har responsen på den vært så langt? Alle som har hørt den har vært veldig fornøyde med den, noen har ment at den har vært helt ok, sånn passe liksom, men de fleste har ment at den var veldig bra. Selv mener jeg at denne skiva (chapter V) burde man høre mer på en bare en gang for at den skal sitte skikkelig. Blood bound er vel den som er mest tilgjengelige låta på skiva, men alt er ganske avansert og trenger et par gjennomhøringer før det sitter.

Personlig synes jeg ’Blood bound’ var et noe merkelig valg som første singel. Hva er bakgrunnen for at dere valgte nettopp denne låta? Litt forskjellige grunner til det egentlig. Først og fremst skal vi jo gjøre en video på den også, og Spesielt i Sverige blir den jo spilt også, og sangen spilles på radioen, og da kan den jo ikke være for lang, altså en 6 minutters låt f.eks, da klipper de jo bare bort deler av låta, og det er jo ikke noe gøy, så da må vi velge en kortere låt. Nå hadde vi jo et par tre korte låter og velge mellom, men jeg syntes ikke de passet så bra, men da jeg hørte Blood Bound låten for første gangen, skjønte jeg at det måtte bli den. Og da vi hadde den ferdiginnspilt, tror jeg vi alle tenkte at det måtte bli den. Og det skal jo være en låt som setter seg hos folk, som folk gjenkjenner når de hører den, at dette er Hammerfall.

Det virker som om dere har lagt om kursen en smule, spesielt merker jeg dette på vokalen. Synes Joacim legger opp vokallinjene noe forskjellig fra tidligere. Er dette noe dere har jobbet bevist mot? Jeg tror det er en naturlig utvikling for han, med tanke på alt han har gjennomgått de siste årene musikkmessig, med innspillingen av forrige skiva, som er første gangen vi brukte Charlie, og han fikk noe slags fortrolighet for Charlie, noe jeg tror vi alle fikk, derfor var det ikke noe snakk om å bruke noe annet studio denne gangen, alt var planlagt vi skulle bruke Charlie denne gangen også. Og så gjorde jo Joacim soloskiva si der sammen med Charlie, og da lærte han seg en god del tror jeg, delvis grunnet hvordan de jobbet sammen, og det at han lærte en del om seg selv, som han ikke har lært seg før, at han kan presse seg selv mer enn han har gjort før. Og så har det vel med at alle blir eldre, og man utvikler seg jo. Og som jeg ser det så er vokalen det som skiller seg mest fra de tidligere skivene, den er blitt litt mer aggressiv, eller mer attitude i den en før, det er som om han virkelig mener det han synger nå.

I mine ører er ’Chapter V’ det mest varierte albumet dere har gjort så langt, vil dere kalle det naturlig utvikling, eller noe dere bevisst har prøvd å få til? Jeg vil kalle det naturlig utvikling, det er ingen som har sagt at vi skal gå den veien eller den veien, vi har bare gjort det som føles naturlig for oss der og da. Det eneste bevisste valget er det jeg som har gjort, ved å ikke skrive masse kjappe låter lengre, vi kan jo ikke bare gjøre det, dessuten er det vanskelig å skrive kjappe låter, så det er vel på en måte bevisst at vi har lagt inn såpass med variasjon på låtmaterialet, variasjon gjør jo ofte ting mer interessant. Har man f.eks to låter i samme tempo er det jo greit å legge de i hver sin toneart, slik at det blir variasjon på dem. Jeg blir veldig glad når jeg hører slikt, for jeg har lagt mye arbeid og energi ned i at det skal være slik.

En annen markert forskjell fra tidligere utgivelser er den 12 minutter lange ’Knights of the 21st century’ (etter min mening absolutt et av høydepunktene på skiva). Kommer vi til å se flere slike episke verk i fremtiden, eller var dette en engangsforeteelse? Vel nå er det slik at denne låta, ikke er direkte planlagt for denne skiva, det bare ble slik. Introen med sang og slik ble laget i 97, og stort sett ingenting er forandret på det. Partiet der trommene kommer inn er laget i 99-2000. Alle partiene har vi hatt i bakhodet, og prøvd å få inn på alle skivene siden vi lagde dem, men de har ikke passet inn før nå. Jeg kommer nok ikke til å sette meg ned og prøve å skrive en så lang låt igjen. Jeg tror det kommer til å bli en dårlig låt om jeg gjør det, så jeg kan si her og nå at vi ikke kommer til å ha med en slik på neste skive.

Hører forresten at Cronos gjør en gjesteopptreden på denne låta. Hvordan i all verden kom det samarbeidet i stand? Man forbinder ikke Hammerfall med Venom liksom. Det har du helt rett i at man ikke gjør, hehe. Jeg er jo fan av Venom faktisk, og har vært det siden 80-tallet. Så det hele kom til på grunn av det. Jeg gikk jo med denne skjorta som jeg går med nå (en Venom skjorte, selvsagt) og charlie så det og spurte: Liker du Venom? Kult, de spilte inn en skive her for noen år siden. Jeg kan sikkert få med Cronos på en gjeteopptreden på skiva. Da han sa det, ble jeg først helt målløs, og tenkte: visst faen det hadde jo vært så tøft, det må vi prøve. Og slik ble det jo. Joacim lagde noen tekstlinjer som passet til Cronos og vi fikk han med på det.

Er det noen spesielle låter du er mer fornøyd med enn andre på ’Chapter V’? Joacim svarer: Den vi pratet om nå er jeg veldig fornøyd med (Knights of the 21st century), den er lang, men den er pokker ta meg bra også. ( Oscar tar over) og det er en vanskelig låt å spille inn også, hadde vi prøvd å spille den inn tidligere, eller noen hadde kommet og spurt om vi skulle spilt den inn nå, hadde jeg tenkt at fy faen , nei det klarer jeg ikke å spille inn. Men ettersom det ble som det ble, og alle ting bare kom som de kom, og låten faktisk passet inn, så måtte vi bare gjøre den. Jeg er selv også veldig fornøyd med den. Siden den er så veldig annerledes og samtidig holder seg innenfor rammene. (Joacim tar over igjen) og med Cronos så blir den komplett. (Oscar ) eksakt. Jeg tror ikke den kunne bli bedre enn det den er nå. (Joacim) altså det er en bra låt i seg selv med cronos gjorde den bare enda bedre. Hans inntreden var prikken over i’en

Dere har nok en gang valgt å la Charlie Bauernfeind produsere. Vurderte dere andre alternativer, eller var Charlie det åpenbare valget? Som sagt tidligere, det var ingen tvil om at vi skulle bruke han denne gangen også. Han er en fantastisk mann og jobbe med.

Har hørt mange som har kommentert at låten ’Imperial’ burde vært utelatt. For meg er det egentlig ingen big deal men si gjerne litt om hvorfor dere tok med den låten? Vel jeg synes den er et fint mellomspill og ha på skiva, den gir albumet, litt bredde, og et brekk før det går videre liksom.

Hvilke planer har dere så fremover. Står det en turne på trappene, og kan vi i så fall vente at Hammerfall tar turen over til Norge i den forbindelse? Albumet kommer vel i mars, så det blir vel en turne i april/mai, det blir nok en kort turné siden vi skal prøve å få spilt på en del festivaler og slikt til sommeren. Det ser ikke ut til at det blir noen konsert i Norge denne gang, kanskje vi tar en liten turné til høsten der vi kommer innom Norge, men det vet vi ikke. Så for nå ser det ut til at det ikke blir noen konsert i Norge med det første, dessverre, siden Norge er et kult land og spille i.


Med de siste ordene sier jeg takk for intervjuet på vegne av Streets WebZine. Så gjenstår det å se om Hammerfall finner veien til Norge igjen etter hvert. I mellomtiden får vi glede oss over 'Chapter V'


Write a comment...

Latest reviews

176 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
319 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
512 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
357 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
369 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
509 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares