Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

HIGHLAND GLORY - Tar Steget Opp i Metallens Elitedivisjon

 

Tar Steget Opp i Metallens Elitedivisjon

- Tekst av Erik Stengle, 17. juni 2005 -

 

Det er ikke så veldig mange år siden at norsk metal var ensbetydende med extrem metal. Sånn er det heldigvis ikke lenger, selv om den delen av metallen fremdeles lever i beste velgående. De siste årene har imidlertid norske band gjort seg bemerket både innenfor progressiv metal og tradisjonell heavy metal og nå har altså Highland Glory tatt steget opp i elitedivisjonen innen melodiøs power metal. Bandet er i disse dager ute med sin rykende ferske andreskive, som forøvrig har blitt et aldri så lite mesterverk innen sjangeren.. I den forbindelse slo vi av en prat med bandets særdeles sympatiske gitarist, Jack Roger Olsen for å høre hva han hadde å si om den nye skiva og tingenes tilstand generelt.

Først av alt, gratulerer med den nye skiva som har blitt en virkelig godbit Jo tusen takk!

’Forever Endeavour’ kom jo ut på mandag, så hvordan har tilbakemeldingene vært hittil? Alle som har hørt skiva, og det begynner å bli en del nå, har gitt positive tilbakemeldinger. Har sett et par anmeldelser allerede også og de har også vært positive. Alle som syntes forrige skiva var veldig bra, syntes denne har overgått forgjengeren så det er moro.. Til og med de som ikke syntes den forrige var noe spesielt syntes denne er veldig bra.

Jeg hører ikke de helt store stilmessige forandringene fra ’From the cradle to the brave’, hva er i dine øyne de største skilnadene på disse to skivene? Vel, det er jo samme stilen, men vi har dratt alle elementene i en retning hvor alt er blitt mer variert. De låtene som var tunge på forrige skive er nå enda tyngre da. Ta f.eks “Wear your gun to Neverland” mot “Demon of damnation” så er det mye tyngre. Låtene er i tillegg også kortere, på forrige plate var gjennomsnittet 6 min. Nå er det 3-4 min. Kan vel også si at denne plata er mer episk og stemningsfull. Lars andre spilte jo mest keyboard på forrige og bare gitar på tre av låtene, mens her spiller han masse gitar og mye mindre keyboard så du kan jo si at plata er mer gitarbasert.

Noen låter du er spesielt fornøyd med? Når du gjør en skive så er det alltid noen låter som skiller seg ut, men på forrige plate så var det noen låter vi gjorde mer ut av, brukte mye mer tid på osv, men her alle bra synes jeg. Jobbet nesten like mye med alt. Men hvis jeg må nevne en sang på må det være ” Demon of Damnation”, der klarte vi å fange den stemningen vi var ute etter, men ellers så er jeg fornøyd med hele skiva.

Jeg ser at dere har gjort det meste selv i studio, bortsett fra miksing og mastering. Fortell litt om innspillingsprosessen. Jada, vi brukte Panzer studio, samme studio som vi brukte på første Phoenix Rizing plata så vi var litt skeptiske. Fordi det er ikke fet lyd på den plata, men det duger å spille inn i. Det som var, var at vi ikke hadde så mye med penger. Det var vel litt dårlige trommer, han som skulle mikse hadde tenkt til å bruke 2 uker på miksingen, men det ble til 7 uker på grunn av trommene. Vi fikk liksom ikke frem alt i trommene. Jobbet litt med trigging osv. Vi spilte jo trommene inn på den gammeldagse måten så han måtte gå inn på hvert trommeslag, noe som da selvfølgelig tok tid. Vi tenkte også vi skulle spille inn alt på nytt, da med klikking i øretelefonene, men når trommisen klarer å holde takta var liksom ikke det no vits.

Hugo Alvarstein har mikset skiva. Var det et ønske fra dere at nettopp han skulle gjøre det, og hvor fornøyde er dere med jobben han har gjort for dere? Vi ble faktisk anbefalt han av Marius i � smegin, Marius var jo med på noe av miksinga på forrige skive, men fikk ikke vært med denne gangen så derfor anbefalte han Hugo, han har tidligere jobbet med tyngre saker så denne sjangeren var jo litt ny for ham, men det ble jo sånn da at han fikk satt et litt tyngre preg på musikken.

Som forgjengeren er også denne sluppet gjennom Face Front i Norge, mens Massacre vil ta seg av distribusjonen i verden for øvrig. Det betyr større salgspotensiale. Hvilke forventninger har dere på det området? Det er faktisk ikke helt sikkert at Massacre skal gi den ut. De har vært jævlig trege. Vi har liksom ikke fått penger for den forrige skiva enda, så vi vet ikke så mye. Vi vet at de har fått den da så vi får se. Den skal i alle fall gis ut verden over, men som sagt er vi ikke 100 % sikre på hvem som gjør det selv om at det er sannsynlig at det blir Massacre.

Hvis jeg har oppfattet riktig er ’Forever Endeavour’ et konseptalbum, fortell litt om storyen og hvorfor dere valgte å gjøre et konseptalbum Vel, det er faktisk litt tilfeldig at det ble sånn, nå må jeg si at jeg er vel kanskje litt feil mann å spørre om dette, hehe, det var Jan Tore som skrev tekstene på plata. Når man ser for seg en tradisjonell skriveprosess til et konseptalbum så ble det litt feil måte vi gjorde det på, vi justerte mye gjennom prosessen. Låtene ble ikke skrevet som en konkret story. Vi tenkte ikke så mye på rekkefølgen først, men det sa seg jo selv at noen låter måtte plasseres sånn og sånn. På et album er de jo ikke bare tekstmessig det skal flyte, musikken skal jo også ha flyt så vi måtte jo passe på dette. Når det kommer til storyen så handler om en fyr som ikke vet hvilken tilstand han er i. Det er veldig surrealistisk. Kan jo si at han er litt skrudd i hodet.. På coveret ser du han går inn i mørke og blir holdt igjen av ånder. Det han opplever vet han ikke om er virkelig eller ikke. Så det er jo en liten introduksjon av storyen. Når man leser tekstene skjønner man det jo også det meste, de er ikke så dype kan man si. Det eneste jeg ba Jan Thore om før han begynte å skrive var å unngå alt om krigere, riddere og drager osv. Enkelte ting er det jo naturlig å skrive om i denne sjangeren så noe passer jo bedre å synge om. Men det er så oppbrukt, vi hadde et par låter på forrige skiva som var sånn så vi prøvde å unngå det denne gangen.

Hvordan blir så en typisk Highland Glory låt til? Stort sett så har jeg ofte hatt grunnideene. Starter ofte med et riff, en melodi eller lignende. Nå er det ikke slik at jeg har alle ideene, men vi bygger på etter hvert. Det er Jan Thore, Lars Andre og jeg som lager mesteparten av musikken, mens Morten og Knut Egil kommer etterpå å pynter på slik at plata får deres særpreg. Er dumt hvis vi bare kommer inn i studio og sier ”spill det og det” så de er med de også.

Fru Grefstad (Adriana) bidrar med kvinnelig vokal på låta ’Sacrifice’. Var låta ment å være en duett fra begynnelsen av? Adriana gjør forresten en utmerket jobb på den låta. Ja, så vidt jeg husker så mente vel Jan Thore at han ville ha et kvinnemenneske med på den låten. Han fikk ideen ganske tidlig egentlig, men det var jo ikke bestemt at det var Adriana som skulle ha jobben da, hehe.

Jeg mener å ha hørt at dere spilte inn 13 låter til denne skiva, hvorav tre var coverlåter som var ment som bonusspor. Hvilke coverlåter var dette og hvor ble de av? (ingen er kommet med på det eksemplaret jeg sitter med i hvert fall) Nei, ikke så rart, hehe, Det begynte med at vi skulle ha en coverlåt til Japan, så vi valgte tre favoritter og det ble Wildside, The Trooper og Lovegun. Vi skulle egentlig bare ha en sang men det ble altså alle 3, hehe. Disse kommer på en Special Edition . Det er kanskje bedre på denne måten slik at folk kan kjøpe den nå og så kanskje kjøpe den enda en gang når special ediditon utgaven kommer ut. Vi ville faktisk ha med alle tre låtene på første presse, men det ble det noe kluss så man kan kanskje kalle det hell i uhelll. For hadde vi gitt ut special edition utgaven nå så hadde kanskje flere kjøpt den med en gang, slik at ingen ville da kjøpte den når den vanlige versjonen kom ut. Vi vil nok legge ut låtene på hjemmesiden i fremtiden, men det blir en stund til.

Jeg vet at dere skal spille på årets Karmøygeddon festival. Har dere noen andre jobber bekreftet så langt? Tør vi håpe på en Norgesturne? Fint lite er planlagt foreløpig faktisk, vi skal jo spille på Karmøygeddon i morgen, jeg skal også spille med Moonchild på lørdag Så blir det på Båråtti i Strømmen neste fredag, ellers er det ingenting som er planlagt. Nå er det jo ferietid så det er vanskelig å planlegge så da blir det mer på høsten. Vi håper jo å komme oss utenlands også, vi har jo bare spilt i Norge hittil.

Også denne gangen har dere latt velrenommerte Mark Wilkinson gjøre omslaget på skiva. Fornøyd? Hva er symbolikken? Nok en gang så har han overgått mine forventninger. Forrige gang hadde jeg ideen til coveret og fortalte han at sånn og sånn ville jeg ha det. Da var det en mer konkret ide. Men nå var det ikke så planlagt, vi fortalte litt om ideen vi hadde med at den skulle passe litt til en av tekstene med en mann som går ned i et dyp etterfulgt av onde ånder, hehe. Jeg klarte faktisk ikke se det for meg hvordan han skulle gjøre det, men han klarte jo det utrolig bra. Det er stort for meg å ha han siden han har gjort coveret for Marlillion og noe for Maiden som er mine favorittband. Det er jo litt å skryte av, hehe. Han var faktisk ikke så dyr heller, spurte han før første plate og han sa 1000 pund og det er billig for en mann som han. Kona hans sa faktisk at” From the Cradle to the Brave” er favorittmotivet hennes så det er litt stort, hehe. Sikkert litt mer moro for han også siden vi bare godkjenner det meste siden det er en ære å ha han med, andre band klager sikkert mer ettersom de har større budsjett. Litt moro er det jo også at det var han som foreslo å gjøre coveret denne gangen, jeg rakk ikke en gang å spørre før han foreslo det, hehe.Da sier vi takk til Jack Roger for denne gangen og ønsker bandet all mulig lykke med lanseringen av den nye skiva. Hvis det finnes et snev av rettferdighet kommer 'Forever Endeavour' til å selge såpass godt at bandet får noe igjen for strevet.....det fortjener de.


Write a comment...

Latest reviews

176 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
319 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
512 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
357 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
369 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
509 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares