Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

IN FLAMES - Om TNT, Clint Eastwood og...In Flames

Om TNT, Clint Eastwood og...In Flames

- Tekst av Sigurd Thune, 15. november 2006 -

 

Under Unholy Alliance-turneens andre del la Slayer og deres kompanjonger nok en gang turen innom furet, værbitt. Nest øverst på plakaten ved denne anledning sto våre svenske kjenninger i In Flames. Göteborg-ensemblet har gjennom årene stadig blitt større, og har turnert med det som kan krype og gå av legendariske metalband verden over. The Streets får møte en småsliten vokalist Anders Fridén nede i katakombene under Oslo Spektrum noen timer før den uhellige alliansen skal inngås. Et stykk mindre opplagt svenske entrer det lille kottet intervjuet skal foregå i, og noen bemerkninger om det harde turnélivet faller. Vi undrer på hvor lenge In Flames har vært ute på veiene nå?

- Vi dro vel til Japan den syttende i forrige måned, tror jeg. Konserten i Osaka var den første etter et opphold på en snau måned, men ellers har In Flames turnert jevnt. - Vi har jo turnert i hele år, bare vært hjemme noen få ganger.

Dere har jo spilt sammen med flere av de største metalbandene i verden nå (Slayer, Iron Maiden, Motörhead, Judas Priest, Metallica, Mötley Crüe osv.), hvem har det vært størst for dere å dele scene med? - Helt klart Iron Maiden på Ullevi hjemme i Göteborg. Det var 54 000 der, og alle sammen var inne på plassen. Vi fikk en så jævla bra mottakelse, det var en utrolig følelse. Vi har jo spilt på store stadioner før med Metallica og sånn, men å spille i hjembyen sin på en arena man tidligere bare har kjørt forbi..vi har jo vært på mange fotballkamper der og slik, men å spille der var virkelig stort.

Dere begynner å få en solid backkatalog etter hvert, og veksler etter hva jeg har sett av setlister litt på fra gang til gang. Hvilken låt liker du best å synge live om dagen? - Hvilken som kjennes best? Avgjør dagsformen? Nja, dagsform..de nye låtene våre er i større grad laget for å spilles live, vi skjønner liksom mer hvordan vi bør gjøre det. Da vi gjorde Clayman hadde vi allerede turnert en del år, og fant ut hva som funket live og hva som ikke gjorde det. I begynnelsen utnyttet vi det at man kunne legge på mange lag i studio, men når vi så kom ut live hadde vi jo bare to gitarister, og da fungerer det ikke like godt. Det var en læringsprosess. Så de nye låtene fungerer best, selv om det naturligvis er kult å kjøre gamle låter nå og da. Man merker det også på publikum, jeg tror ikke det er så veldig mange som helt skjønner dette, før og etter ”Clayman” er liksom et skille.

Her kommer Anders inn på noe også undertegnede har tenkt på, nemlig at ”Clayman” på en måte virker som et bindeledd mellom eldre og nyere In Flames. Svenskenes 1999-utgivelse inneholder elementer fra både ”Colony” og ”Reroute to Remain”, selv om de to albumene er temmelig forskjellige. Daniel Svensson (trommer) sa i et intervju om ”Clayman” at ”dette er platen vår med gode refrenger, det!”. Hva har du å si til det? – Okay. Jo, jeg holder med ham der, faktisk. Det er nok det tidligste skillet i vår karriere synes jeg. Altså, det finnes hele tiden en rød tråd, men det er med den platen vi slår gjennom. Vi gjør et stort hopp hva platesalg angår, og merker også økt publikumsoppmøte ute på turné.

Dere har spilt i Norge ved flere anledninger nå, har du noen spesielle minner herfra? - Hehe, fra Norge…Vi har blitt jævlig godt mottatt. Vi har bare spilt i Oslo hittil, også den festivalen…Quart, var det. Mange band fra utlandet drar innom Bergen også nå om dagen. – Ja, det har vært snakk om å gjøre en litt større greie i Skandinavia, men det har ikke blitt noe av foreløpig. I den sammenheng hadde det vært aktuelt å gjøre noe lenger opp i Norge også, det hadde vært kult å komme ut litt. Økonomiske forhold spiller selvfølgelig også inn, dessuten er det ikke vi som planlegger turneen eller noe, så…

”Come Clarity” må sies å ha blitt godt mottatt både blant presse og publikum. Scream Magazine beskrev den som ”In Flames’ Reign in Blood”. Hva sier du til det? Litt av et kompliment. – Okey..jaa..det er en ganske stor greie å skulle aksle. ”Reign in Blood” er en av hardrockens absolutte klassikere om man liker Slayer eller ei, alle vet når man hører på den at det er en klassiker. Det finnes noen band som har laget klassiske skiver, Iron Maiden, Judas Priest, de har alle gjort klassikere, og ”Reign in Blood” er en av de største. Det er vanskelig å se at ”Come Clarity” kan oppnå samme status, men på den andre siden så man nok ikke at ”Reign in Blood” var det da den kom ut, skiver blir jo betegnet som klassikere etter hvert. Det får tiden vise. Vi er fornøyde med platen, den summerer det vi står for, det er en fin introduksjon til In Flames. Også for nye fans, som kan se bakover i karrieren vår uten å synes det låter helt annerledes.

In Flames mottok tidligere i år noe som kalles Regjeringens Export-pris i Sverige. Hva slags pris er dette, og hvor stor vekt legger dere på en slik utmerkelse? – Jo, det er noe tilsvarende deres Spellemannpris, det er en Grammy. Det er en pris band får hvert år for vel utført…for å ha bidratt til å øke Sveriges status i utlandet, liksom. Det er kult at et såpass hardt band som vi fikk den, tidligere har det bare vært The Cardigans, The Hives, Roxette og den typen band som har fått prisen. Vi var i USA på den tiden, og ble svært overrasket. Det var kjempestort. Mye større enn å få en vanlig Grammy, siden denne prisen var fra Regjeringen, liksom. Det var i hvert fall ikke noe jeg trodde da jeg startet å spille, at de noensinne skulle bry seg om hva vi drev med, hehe.

Når vi er inne på USA, dere må da selge en del der borte? – Ja, det går helt bra. Ja, altså, jeg mener – vi reflekterer ikke så mye over det, men det er klart det er kult å vite at man har solgt over hundre tusen skiver, det er liksom en linje. Det er kjempekult at det går bra, det er jo et bevis på at man gjør noe riktig, men man kan ikke se seg blind på siffer.

Merker dere noen økt respons når dere er ute og spiller som en følge av dette?
– Jo, for fan. Jo, klart man merker det. Men nå har jo vi turnert såpass mye, vi har aldri vært noe radio- eller videoband, vi har skapt en bra fanbase live. Det finnes mange band som selger mye skiver, men det fungerer kanskje ikke like bra live, det kommer ikke like mange mennesker også videre. Vi har opp gjennom årene bygget oss en plattform å stå på. Det kjennes bedre å gå den veien, synes jeg. Vi har en trofast fanskare.

Hvordan er det å spille live uten Jesper Strömblad, som av personlige årsaker forlot turneen underveis? – Ja, han er hjemme i Sverige nå. Vi har ingen problemer. Det er bare en annen gitarist, ikke noe mer.

På hjemmesiden til In Flames ligger hvert bandmedlems personlige biografi. Under overskriften ”Listen to:” har Anders skrevet ”Old rehearsal tapes from bands that are proved by the underground president”. Jeg regner med at dette er myntet på folk som mener dere har solgt dere, skiftet stil osv.? – Ja, det er bare ironisk. Det er så viktig for mange hva andre hører på og ikke hører på, hva man gjør og ikke gjør også videre. Jeg driter i hva folk mener, det er viktig å stå på sine egne ben. Nå har jeg spilt i band i sytten år, jeg har drevet med tapetrading og alt det der. Når man er yngre har man kanskje behov for å tilhøre en gruppe og slikt, men det er viktigere å finne sin egen identitet. Folk sier kanskje at man selger seg, men vi gjør det vi gjør. Jeg er borte fra hjemmet kanskje 8-10 måneder per år, jeg tror faktisk ikke så mange fikser det. Det er lett å sitte bak dataen og slenge dritt, gjør ditt, gjør datt. Jeg tror ikke man kan tilpasse den musikken vi spiller, jeg tror ikke det er mulig å sette seg ned for å skrive en hit innen metal. Dette er den samme kritikken Dimmu Borgir sliter med, at man får kjeft så fort man lykkes i å selge skiver.. – Ja, jo, slik er det jo. Vil man ikke selge skiver kan man sitte i øvingslokalet, spille inn en tape man bare distribuerer til kompiser. Så fort man har kontrakt er man jo på en måte solgt, men jeg vil jo selge skiver, jeg synes vi lager bra musikk!

Har du noe forhold til noen norske band? - Tja..vi har jo vært i studio hos Daniel Bergstrand sammen med noen. Stonegard synes jeg er en bra greie. Arcturus i begynnelsen. Senere likte jeg Emperor, det synes jeg er av de bedre black metal-bandene. Og faen..hva mer..TNT så klart! Det er jo et av de klassiske bandene.

Nå i disse dager sysles det med å lage en film om Mötley Crüe. Hvem skulle spilt deg i filmen om In Flames? - Haha, nei fy faen. Jeg vet ikke. Slik man kjenner seg nå skulle man ønske at en gammel, sliten kar skulle spille seg, Clint Eastwood for eksempel. En som aldri gir opp, men bare kjører på og kjører på.

Vi kan i hvert fall bekrefte at In Flames bare kjører på, og det var få tegn til alderdomsplager hos Anders Fridén senere på kvelden. In Flames er aktuelle med "Come Clarity" og for tiden ute på the Unholy Alliance II-tour, som du kan lese mer om i konsertseksjonen.


Write a comment...

Latest reviews

167 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
307 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
505 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
349 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
360 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
496 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares