Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

LANFEAR - Melodiøs Power Metal Fra Tyskland

Meloidøs Power Metal Fra Tyskland

- Tekst: Even Knudsen, 06.03.2003 -

Tyske LANFEAR er for tiden aktuelle med sin tredje skive, 'The Art Effect'. Bandets musikk kan enkelt beskrives som melodiøs power metal med progressive elementer. Jeg ble oppringt en kveld av bandets gitarist og låtskriver Markus Ullrich, forøvrig en hyggelig og sympatisk fyr. Etter en kort vær-rapport fra Tyskland, hvor Markus klager over kulden og det faktum at han blir forvist til verandaen av kjæresten for å ta en blås er vi klare til å prate litt om 'The Art Effect'.

Først av alt, Gratulerer med 'The Art Effect'. Et av årets høydepunkter så langt innen melodiøs power metal. Er du fornøyd med resultatet selv eller er det ting du gjerne ville gjort annerledes? Takk, hyggelig at du likte skiva. Ja, jeg er veldig fornøyd med resultatet. Det er alltid ting man kunne gjort annerledes. Det er bare to måneder siden skiva var ferdig innspilt, så det tar nok litt mer tid før inntrykkene faller skikkelig på plass, og da hører jeg nok ting som kunne vært gjort annerledes. Men, alt i alt er vi svært fornøyde.

Før vi går videre hadde det vært fint om du kunne gi oss en kort innføring i bandets historie så langt? Vel, bandet ble dannet i 1993. Debutskiva 'Towers' ble sluppet i begynnelsen av 1996. Denne skiva var selvfinansiert. Skiva ble veldig godt mottatt hos fansen, men plateselskapene hatet den....ha,ha. Skive nummer to 'Zero Poems' ble sluppet i 1999, med samme produsent som på debuten. Etter dette oppsto en splittelse og Vokalist/keyboardist Stefan Zoerner forlot bandet. Richy Seibel (Charisma, Ivanhoe) ble hentet inn som ny tangentmann. Letingen etter ny vokalist pågikk i nesten et år før de til slutt fant Tobias Althammer i november 2000. Siden har de jobbet med 'The Art Effect'. Marcus lover at det ikke skal ta fire år før oppfølgeren til 'The Art Effect' er klar. Nei, hvis alt går etter planen bør neste skive være ute engang i løpet av 2004.

Lanfear har signet for Massacre Records. Hvorfor falt valget på nettopp Massacre, og er du fornøyd med jobben de har gjort så langt? Massacre viste sin interesse allerede i tiden da 'Zero Poems' ble sluppet uten at det kom noe konkret ut av det den gang. Denne gangen sendte vi promoer til en rekke selskaper. To, tre selskaper viste sin interesse og et av disse var Massacre som kom med det mest interessante tilbudet. En annen fordel med det selskapet er at de holder til bare tre mil fra der jeg bor så det gjør ting mye mindre komplisert. Dessuten er Massacre veldig gode på promotering.

Skiva er innspilt i Dreamscape Studio i Munchen, hvorfor falt valget på nettopp det studioet? Tobias kjente produsenten, JanVacik, fra før. Jan er en meget talentfull, både som musiker og produsent. Studioet var meget bra og dessuten langt rimeligere enn mer kjente studioer som for eksempel House Of Audio. Vi er veldig fornøyde med jobben Jan gjorde for oss og hadde en fin tid der under innspillingen, selv om Munchen i seg selv var temmelig kjedelig. Jeg kan skrive under på at produksjonen på 'The Art Effect' er meget bra, og på mitt spørsmål om bandet kommer til å benytte samme studio neste gang svarte Marcus at sannsynligheten for det er temmelig stor.

Jeg må innrømme at jeg ikke har hørt de to første skivene deres ennå, men ryktene sier at de var mer progressive. Hvorfor denne stilendringen? Ha, ha...Jeg viste at det spørsmålet måtte komme. Alle jeg har snakket med har spurt om det samme. Jeg er ikke enig i at vi har endret stil. På de to foregående skivene skrev vår daværende vokalist/keyboardist ca. halvparten av låtene. Disse låtene var mer syttitals-inspirerte og keyboardorienterte. De sangene jeg skrev var mer heavy og mer likt det bandet står for i dag. På 'The Art Effect' har jeg skrevet alle låtene, med unntak av to. Låtene er skrevet på samme måte som tidligere men helheten er nok mer heavy enn tidligere. De progressive elementene er der fremdeles. Jeg hører mye på musikk og mye forskjellig musikk. Det som har inspirert meg mest er nok den Amerikanske og Europeiske power metallen, men jeg hører også mye på jazz og syttitallsmusikk. Jeg er forøvrig en ivrig cd-samler og har ca. 3000 cd'er i samlingen.

Har Tobias og Kai's inntreden i bandet hatt noe å si for stilen og soundet? Ettersom jeg står for mesteparten av låtskrivingen har de nok ikke påvirket stilen i særlig grad. Men det er klart at Tobias er en helt annen type sanger enn hva Stefan var. Stefan var ingen typisk metal vokalist, det er definitivt Tobias. Kai har skrevet to av låtene på skiva, 'Fortune Lies Within' og 'Deeper'. Markus og undertegnede er forøvrig enige om at førstnevnte av disse låtene er en av høydepunktene på 'The Art Effect'.

Hvilken låt er så Markus favoritt på skiva? Tittelsporet, uten tvil. Det var den siste låten jeg skrev før vi gikk i studio. Den har flust med temposkifter og inneholder alt Lanfear står for. Igjen er jeg enig med Marcus. Tittelsporert er skivas desiderte høydepunkt og Markus lover at neste skive kun skal inneholde låter av denne typen.

Hvordan blir så låtene til? Fortell litt om hvordan dere går frem når dere komponerer? Det er ikke snakk om å jamme frem låter i øvingslokalet slik mange gjør det. Jeg går gjerne rundt med ideer i to-tre måneder, og former låter slik før jeg setter meg ned med gitaren og må lære låtene. Dernest presenterer jeg låtene for trommeslageren som legger på sin del, før de andre får komme med sitt. Deretter jobber vi med låtene i øvingslokalet for å perfeksjonere det hele. Det er en ganske tungvindt måte å jobbe på, men det fungerer veldig bra for oss.

Hva så med coveret? Jeg synes coveret ble veldig bra. Det er delte meninger om den saken. Noen liker det ikke i det hele tatt. Et tysk magasin hevder at det ser ut som en brennende utstillingsdukke. De skriver i sin anmeldelse at skiva er meget bra og anbefaler folk om å gå i butikken å kjøpe skiva med det stygge coveret. Selv liker vi coveret godt, og var fast bestemt på å ha noe annet enn drager, sverd og krigere på fremsiden av skiva. Vi gikk gjennom ca. 3000 bilder/forslag og ga disse karakterer fra 1 til 10 og dette kom altså best ut. Bildet var i utgangspunktet i grønt, men vi fikk det endret til den gul/orange fargen som ble sluttresultatet.

Hva er så planene fremover for Lanfear? Endel festivaljobber er spikret til sommeren. Vi håper også å komme oss ut på en turne. Ikke nødvendigvis noen voldsom lang turne, men to-tre uker ville vært perfekt. Det er imidlertid dyrt å turnere i disse dager. På 80-tallet var det slik at band turnerte for å selge mer skiver. I dag er det snudd på hodet slik at selger du masse skiver får du lov til å dra på turne. Tilbakemeldingene fra Massacre så langt sier at skiva selger bra, og at vi må komme oss på turne. Vi får se. Vi håper men tar ingen ting for gitt. Jeg ber Marcus om å huske lille Norge hvis en turne blir aktuelt. Han har aldri vært i Skandinavia, men har svært lyst til å ta med seg bandet til våre trakter. Tiden vil vise hva som skjerMed disse ordene takker jeg Markus for denne gang og ønsker ham og resten av bandet lykke til videre.


Write a comment...

Latest reviews

167 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
307 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
505 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
349 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
360 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
496 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares