Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

MADE OF HATE - En Utypisk, Men Akk Så Lovende Polsk Kvartett

En utypisk, men akk så lovende polsk kvartett

 

- Tekst av Even Knudsen, 26. mars 2008 -

 

 

Polen er et land jeg først og fremst forbinder med metal av det mer ekstreme slaget, med band som Vader og Behemoth i førersetet, men det finnes også band som sverger til den mer melodiøse delen av metalsjangeren. MADE OF HATE er et godt eksempel på dette, et ungt, sultent og fremadstormende band med nese for gode melodier. Bandet sammenlignes ofte med Children Of Bodom, og selv om de ikke liker dette selv er likhetstrekkene mange. Bandet er i disse dager aktuelle med debutalbumet, ’Bullet in your head’, en oppsiktsvekkende bra debut er det. La deg bare ikke lure av coverartworken, som kan lede en til å tro at det er snakk om en hardcore utgivelse. Jeg tok en prat med bandets ubestridte sjef, låtskriver, vokalist og gitarist Michael for å finne ut mer.

Først og fremst Micahel, gratulerer med utgivelsen av ‘Bullet in your head’, en nærmest eksepsjonelt sterk debut. Takker så mye! Vi setter stor pris på slike tilbakemeldinger og er ekstremt fornøyde med resultatet og med situasjonen slik den er akkurat nå. Våre drømmer er virkelig i ferd med å bli virkelighet.

Siden Made Of Hate ennå er et rimelig ubeskrevet blad for våre lesere hadde det vært greit om du kunne gi oss en kort oppsummering av bandets historie frem til nå. Vel, først og fremst kan jeg si at vi alle har kjent hverandre i noen år og noen av oss har tidligere erfaring fra diverse andre band her i hjemlandet vårt, Polen. Noen av oss har faktisk også spilt sammen, men det er et lukket kapittel i historien og for omtrent et år siden bestemte vi oss for å bli voksne, ta et steg fremover og forsøke å gjøre tingene mer riktig og med større grad av kontinuitet. I begynnelsen av 2007 spilte vi inn ’Bullet in your head’ i Sed Studio og det var slik det hele startet. Før vi kom i kontakt med AFM Records sparket vi vår tidligere manager og tok over den forretningsmessige biten selv. Så på høstparten i 2007 ble vi enige med AFM Records om en kontrakt, og med det var hovedmålsetningen vår nådd. Dette er nok et bevis på at drømmer faktisk kan bli virkelighet, noe som har skjedd oss to ganger allerede.

Hva så med cover artworken da? Jeg må innrømme at jeg ved første øyekast avfeide skiva som ”just another hardcore album”. Var dere ikke engstelige for å sende ut ”gale” signaler til potensielle platekjøpere ved å gå for et slikt cover? Joda, jeg skal innrømme at coveret er en smule kontroversielt. Mange tror at det er et hardcore band som står bak denne utgivelsen, men vi er uansett av den oppfatning at coveret matcher albumtittelen, ’Bullet in your head’, meget bra. Jeg skjønner at coveret gir mange en slags amerikansk hardcorefølelse men det får heller være. Når vi fikk coveret presentert ble vi så fornøyde at det ikke tok særlig lang tid å bestemme seg for at dette var det vi ville ha. Hva potensielle kjøpere angår, så tror jeg ikke så mange nå til dags kjøper en skive av et band de ikke vet noe om. De fleste vet hva de kjøper nå til dags, spesielt med de mulighetene internet gir til research. Artworken er uansett bare et tillegg til musikken som tross alt er det viktigste.

Made Of Hate sammenlignes ofte med Children Of Bodom, og etter å ha hørt ‘Bullet in your head’ skjønner jeg langt på vei den sammenligningen selv om det finnes åpenbare forskjeller. Hva synes du om denne sammenligningen selv, og er det slik at COB har tjent som hoved inspirasjonskilde for dere? Jeg synes sammenligningen er alt for generaliserende. Den er hovedsaklig basert på slike musikalske elementer som kraftfulle riff, melodi og en særegen vokal. Dette er etter min oppfatning gjeldene for veldig mange metalband nå til dags. Vi lager musikk innen samme sjanger, men der finnes likevel mange forskjeller mellom bandene. Det blir i grunnen som å sammenligne Megadeth med Metallica, eller Decapitated med Vader. Alle av dem er gode band og da er det av mindre betydning at deres hjerter banker for noenlunde samme musikk. Personlig bryr jeg meg fint lite om hvem vi sammenlignes med, jeg har hørt folk sammenligne oss med alt fra COB til Metallica, Sodom, Arch Enemy...etc. og det er egentlig ganske pussig å høre hvor forskjellig folk oppfatter oss. Jeg vil imidlertid understreke at COB på ingen måte har vært vår såkalte hoved inspirasjonskilde. Vi hører på alt fra klassisk musikk til 80 og 90-talls rock og metal og populærmusikk. Vår musikk er et resultat av hva våre følelser og hva vi ønsker å uttrykke.

Stilen deres er strengt tatt ikke veldig typisk Polsk. Når jeg mottar en polsk utgivelse forventer jeg meg automatisk noe mer i retning av Behemoth eller Vader. Hvordan har musikken deres blitt mottatt i hjemlandet? Joda, det stemmer som du sier at Polen først og fremst er kjent for å foster mer brutale band som de du her nevner, og den polske metalscenen er stort sett viet til death og black metal. Men det finnes også fans her som foretrekker mer melodiøs musikk og som gjerne kommer på våre konserter. Hva responsen fra den polske pressen angår, så må jeg si at den har vært overveldende. Noen medier har skrevet om oss i store ordelag, og som et resultat av det kom det oss for øret at Bruce Dickinson hadde hørt på musikken vår i forkant av en av sine konserter og at han virkelig likte oss. Slikt er selvfølgelig morsomt og ikke minst inspirerende å høre. Så totalt sett må jeg si at mottakelsen her i Polen har vært veldig bra så langt.

Jeg belønnet nettopp ‘Bullet in your head’ med 9 av 10 mulige poeng i min anmeldelse, men hvordan har reaksjonene fra pressen vært generelt sett? Jeg håper ikke dette høres alt for blasert ut, men vi har mottatt en god del veldig høye poengsummer i anmeldelsene av ‘Bullet in your head’ til nå. Folk uttaler at de ser potensialet i musikken vår og at de liker gitararbeidet spesielt. Men vi har selvfølgelig også mottatt mindre positiv feedback. Som et eksempel på dette kan jeg nevne en av de mest fargerike; ”det er for lite satan i musikken deres”. Uansett så er vi fornøyde med tilbakemeldingene så langt og vi krysser fingrene for at det kommer mer.

Den herlige energien som omgir ‘Bullet in your head’ vitner om at vi her har å gjøre med et vitalt og sultent band. Fortell litt om prosessen med å lage denne skiva og hvordan en typisk Made Of Hate låt blir til. Vel, det er jeg som skriver all musikken. Jeg gir hver enkelt bandmedlem notasjonen av musikken og jeg forventer at de spiller det jeg har skrevet. Det er slik ting fungerer i Made Of Hate. En typisk MOH låt trenger å gå gjennom en slags modningsprosess før jeg presenterer den for de andre, og alt avhenger av hvor mye tid jeg har til rådighet. Noen ganger hender det dog at jeg gjør en låt helt ferdig i løpet av en kveld uten at det er noe som helst jeg føler jeg må endre. Slikt avhenger av så mangt og det finnes ingen gode vitenskaplige forklaringer på hvordan prosessen med å skrive musikk forløper. Uansett, stort sett alle låtene på ’Bullet in your head’ er datert 2007, men et par ble skrevet året før. Alle ble skrevet med tanke på dette bandet, og motivasjonsnivået var høyt under hele prosessen. Du beskriver oss som et vitalt og sultent band, og det er akkurat slik jeg også føler det. Vi har vært sultne lenge og nå ser det endelig ut til at vår tur har kommet, la oss i hvert fall håpe det. Tilbake til selve innspillingsprosessen, så snart vi hadde alle låtene klare gikk vi i studio og spilte inn hele greia. Vi valgte Zed Studio i den sørlige delen av Polen og hele innspillingsprosessen tok oss ikke mer enn sju dager. Vi viste nøyaktig hva det var vi ville ha.

En annen ting ved dette albumet som imponerer meg er ditt fantastiske gitararbeid. Stilen din synes å være tungt klassisk inspirert, kombinert med aggressivitet, melodi og perfekt timing. Har du studert musikk, eller er du selvlært, og hvilke andre gitarister har inspirert deg mest? Takker så mye, det er alltid hyggelig å høre slikt. Hva kan jeg si? Jeg prøver bare å bli så god som overhodet mulig og jeg er i stor grad selvlært og alt jeg gjør på gitaren tilskriver jeg mange år med knallhard øving. Etter hvert har jeg også studert musikk ved universitetet i Warsava, hvor jeg ble kjent med avansert musikkteori og stiler men alt der var relatert til klassisk musikk. Dette var noe jeg valgte å gjøre fordi jeg har en stor forkjærlighet for klassisk musikk. Hva inspirasjonskilder angår så er det mange å velge blant, men hvis jeg skal nevne de viktigste blir det Yngwie Malmsteen (jeg har forresten skrevet en hovedoppgave om hans ”concerto suite”), John Petrucci, Paul Gilbert, Piotr Luczyk og mange flere. Hovedsaklig rock og metalgitarister fra 80’tallet og frem til i dag.

Skiva er også velsignet med en meget god produksjon, og jeg ser at bandet er kreditert produksjonen i bookleten. Har dere gjort alt selv, eller har dere fått en hjelpende hånd med produksjonen, miksingen og mastringen av skiva? Igjen, tusen takk! Vel, vi kunne ikke gjort noe av dette uten Zed’s støtte. Han er mesterhjernen når det kommer til innspilling og lydengeneering generelt, og vi skylder han mye for den jobben han har gjort for oss. Produksjonen ble meget bra, eller i hvert fall så bra som det var mulig å få til med de ressurser og fasiliteter vi hadde tilgjengelig. Mye av hemmeligheten tror jeg ligger i å jobbe med detaljene. Vi hadde flusst med ideer og jeg føler at alle de vi realiserte i innspillings-, mikse- og materingprosessen har influert på det endelige resultatet. Uansett har Zed mye av æren, han er ikke bare en god venn av oss men også en brilliant lydmann.

Jeg antar at utgivelsen av dette albumet vil åpne noen nye dører for bandet. Har dere spilt noen konserter så langt, og har dere mottatt noen fristende turne og/eller festivaltilbud? Jeg håper virkelig at skiva vil åpne noen dører for oss. Vi har mottatt noen tilbud, men ingen ting er bekreftet ennå så jeg vil ikke prate bullshit. Det eneste jeg kan si er at dersom vi selger noen eksemplarer av ’Bullet in your head’ vil vi helt sikkert få til ett eller annet i forhold til turnering. Følg med på vår MySpace side (www.myspace.com/madeofhateofficial), så dukker det nok opp noen datoer ganske snart.

Hva så med fremtiden, hvordan ser du for deg at stilen deres vil utvikle seg frem mot neste album? Blir det mer av det samme eller vil dere forsøke å få til noe helt annet? Vel, jeg er sikker på at det fortsatt vil låte som Made Of Hate, men du vil nok høre at vi har utviklet oss i forhold til arrangering. Du kan fortsatt forvente deg flust av soloer og kraftfulle riff, men for å være ærlig er det umulig å forutse hvordan ting vil se ut om et år men jeg kan love at vi fortsatt skal sparke ræv! Vi skal gjøre alt vi kan for å få til det og lover at ingen vil bli skuffet.

Ok Michael, det var alt jeg hadde på papiret i denne omgang, har du noe du vil legge til helt avslutningsvis? Tusen takk for interessen dere viser i Made Of Hate! Jeg håper flest mulig vil sjekke ut ‘Bullet in your head’, og at de vil like det. Jeg har også en drøm om en gang å få spille i Norge, og å få se alle de vakre fjordene der. Keep the metal up, see you soon!


Write a comment...

Latest reviews

176 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
319 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
512 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
357 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
369 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
509 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares