Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

MESHUGGAH - Thomas Haake Om Ny Skive Og Litt Til

 

Thomas Haake Om Ny Skive Og Litt Til

- Tekst Av Anne Camilla Bergkvist, 4. mars 2008 -

 

Svenske MESHUGGAH slipper er sitt nye album 'obZen' 7.mars i år. I den anledning var The Streets så heldige å få en prat med ”trommis” Tomas Haake.

For lesere av The Streets som ikke kjenner dere så godt, hvordan startet det hele? -
Bandet ble startet i 1987, men jeg ble med først i 1990. Den første platen var sterkt inspirert av ”bay area” og østkyst thrash som for eksempel Antrax. Etter som tiden har gått har vi fjernet oss mer og mer fra dette uttrykket og utviklet vårt eget særegne sound. Vi legger stor vekt på å utfordre både oss selv og lytterne ved hver nye utgivelse. Samtidig er vi veldig opptatt av at en Meshuggah plate skal låte som en Meshuggah plate. Det vil si at om du hører noe av Meshuggah som du aldri har hørt før, skal du kunne gjenkjenne hvem som står bak.

Hva betyr egentlig ordet Meshuggah?
- Meshuggah er yiddish og betyr sinnsyk / gal. Det ligger ikke noe religiøst bak valget av ett ”yiddisk” ord, det går mer på at ordet høres kult ut, og at det ble en fin og iøynefallende logo.

Hvilke band eller artister anser dere for å være de viktigste inspirasjonskildene deres nå for tiden?
- I begynnelsen var som sagt Metallica og andre amerikanske thrash metalband veldig viktige, de var vi vel mer influert av enn inspirert av. Nå for tiden kan vi finne inspirasjon mange steder, blant annet kan filmer og filmmusikk gi oss ideer. Filmer er for eksempel veldig fine inspirasjonskilder når det gjelder å finne temaer til tekstene. Hvis vi skal trekke frem noen enkelt band, så må det vel være Tool som har gitt oss mest inspirasjon i det siste.

”Bay area thrash ” og Metallica var som nevnt viktige for dere tidlig i karrieren deres. Hva synes du om dagens Metallica, likte du for eksempel ”St Anger”?
- Nei, jeg er ingen stor fan av ”St Anger”. Må vel innrømme at jeg ikke har hørt så mye på den. I mine ører har ikke Metallica vært det samme siden før ”Black Album”. ”St Anger” er uten tvil en hard plate, men den appellerer ikke til meg.

Det nye albumet deres obZen blir snart å finne i butikkhyllene. Kan du fortelle litt om arbeidet med den?
- Denne gangen har vi skrevet alt sammen, sammen. Vi har sittet sammen rundt datamaskinen og jobbet frem låtene. Det har vært en utrolig morsom og inspirerende måte å arbeide på, som frister stort til gjentagelse på kommende utgivelser. Tidligere har vi møttes i øvingslokalet med ideer vi har utviklet hver for oss. Nå har alle deltatt like mye, og det er mye artigere å utarbeide ideer i felleskap enn å sitte hver for seg når en skal lage ny musikk.

Tittelen på albumet er obZen. Hva ligger bak dette navnevalget?
-ObZen er en ordlek. Forstavelsen ob kommer fra obscene eller obskøn, og zen er ett uttrykk for ballanse innen buddhismen. Dette illustreres også på coveret hvor det er avbildet en mann i lotusstilling. Gjennomgangtema på denne plata er at menneskeheten har funnet en slags ballanse eller kanskje harmoni i vold. ObZen er imidlertid ikke ment å være ett konseptalbum, den har bare ett gjennomgangstema som går igjen i tekstene gjennom hele plata.

Finnes det noen planer om å lage video til noen av låtene på plata?
- Ja, vi håper å få lagd en video til tredjesporet, Bleed. Vi ønsker også at den kommer ut før plata. Vi har imidlertid ikke snakket med noen produsent ennå. Det gjenstår også noe arbeid med å lage en kortere, 4 minutters versjon av den. Bleed er 7 minutter og 20 sekunder lang, noe som er i lengste laget for en video.

Hva med liveplaner, blir Meshuggah å se ”på veien” til sommeren?
- Vi har planer om en USA turne som starter i slutten av mars. Deretter blir det en del festivalspilling i løpet av sommeren. Til høsten er det planer om Europaturne, og da skal vi innom Skandinavia, og Oslo blir med stor sannsynlighet besøkt.

Hva med soloprosjekter, har du eller noen av de andre medlemmene i Meshuggah syslet med noe slik?
-Nei, bortsett fra soloprosjektet Fredrik hadde i 1997, har det ikke blitt tid til slikt. Ettersom bandet har vokst, krever det mer og mer av oss. Vi får flere og flere oppgaver som ikke bare handler om det å skrive og fremføre musikk. Det kan dreie seg om rene kontoroppgaver som for eksempel bokføring, og jeg synes det er helt greit å jobbe med slikt så lenge det er i regi av bandet.

Hvis man leser historien til Meshuggah , så ser man det har vært en del uhell og skader underveis. Spørsmålet blir derfor: har dere holdt dere ”skadefri” i det siste?
-Ja, heldigvis. Nå er det vel en stund siden vi hadde noen uhell, ca 15 år. Tror ikke vi har vært mer uheldige enn andre band i det siste, men det var jo ganske alvorlig da det hendte. Skader i hendene kan jo være meget ødeleggende for oss som spiller instrumenter.

Har forstått det slik at medlemmene i Meshuggah opprinnelig er fra Umeå. Bor dere der fremdeles?
- Alle er fra Umeå bortsett fra meg og Mårten (Hagström). Vi er fra et sted sør for Umeå som heter Örnsköldsvik. Vi flyttet til Umeå og bodde der i 8 år, før hele bandet flyttet til Stockholm. Nå har imidlertid Mårten flyttet tilbake til hjemplassen og kjøpt seg hus der. Boligprisene i Stockholm er i likhet med Oslo, skyhøye, slik at han heller ville pendle enn å kjøpe noe i hovedstaden. Vi andre bor fortsatt i Stockholmsområdet.

Hva gjør dere når dere ikke er opptatt med Meshuggah? Må dere for eksempel ha annet arbeid ved siden av bandet?
- Meshuggah er fulltidsgeskjeft sju dager i uken for oss alle sammen. De siste fem årene har vi heldigvis klart oss uten jobb ved siden av bandet, noe vi er veldig glade for. Meshuggah begynte som de fleste band som en altoppslukende hobby og har med tiden gått over til å bli en jobb man kan leve av. Vi har lite tid til andre aktiviteter, hobbyer ect, men det gjør ingenting. Vi stortrives på jobben.

-Da gjenstår det bare å takke Tomas for intervjuet og ønske han og resten av Meshuggah lykke til med nytt album.

Write a comment...

Latest reviews

167 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
307 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
505 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
349 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
360 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
496 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares