Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

ROYAL HUNT - Returnerer til det klassiske soundet

Returnerer til det klassiske soundet

- Tekst av Even Knudsen, 8. januar 2012 - 

 

ROYAL HUNT er i disse dager ute med sitt ellevte studioalbum som bærer tittelen ´Show Me How To Live´ og nær sagt som vanlig så har det skjedd endringer i besetningen - mest merkbart er kanskje returen til vokalist DC Cooper men ny gitarist er også på plass. Albumet representerer videre en retur til det klassiske Royal Hunt soundet.  Jeg slo av en prat med sjefen sjøl, André Andersen for å høre litt mer om tingenes tilstand. 

 

 

Først av alt André, gratulerer så mye med det nye albumet, ´Show me how to live´, som slippes i disse dager, i mine øyne et meget sterkt album - Er du fornøyd med resultatet selv? Takk skal du ha. Ja, jeg er veldig fornøyd med albumet, som jeg mener endte opp med å låte akkurat slik som vi planla det fra starten av…..men spør meg igjen om et par måneder så skal jeg fortelle deg i detalj hvor mye bedre vi kunne ha gjort det..ha,ha

 

 Hva vil du så si er hovedforskjellen mellom det nye albumet og forgjengeren ´X´når fra 2010 når det kommer til komponering og arrangering? ´X´var en hyllest til den senere delen av syttitallets fullstendig analogt innspilte utgivelser og plata ble spilt inn med utstyr/instrumenter fra den tiden og vi er fortsatt veldig stolte av det albumet. Det å spille inn noe så autentisk i 2010 var en meget spesiell seanse. Når det kommer til ´Show me how to live´, så var den egentlig veldig enkel å lage. Enhver endring i besetningen former, til en viss grad, stilen på albumet. DC synger/låter på sin egen særegne måte og det påvirker på en måte måten du skriver og produserer på…..som produsent må du tilpasse deg hver enkelt medlem på en slik måte at deres sterkeste sider skinner i gjennom på innspillingen. 

 

Med DC tilbake i bandet følte du da at du burde prøve å gjenskape noe av soundet fra de suksessfulle ´Moving target´og ´Paradox´utgivelsene, eller ønsket du å kreere noe unikt? Det er 2011 nå og jeg kunne ikke gjenskape soundet fra 1996 selv om jeg prøvde aldri så mye. Nei, med hvert nytt album jeg gjør forsøker jeg å fornye Royal Hunt en smule både når det kommer til låtskriving og produksjon, så jeg ser absolutt dette albumet som en logisk og naturlig progresjon for bandet.

 

Det har vært mange utskiftninger i bandets besetning opp gjennom årene. Hva tror du er hovedårsaken til alle disse endringene, og hvordan vil du sammenligne/rangere de forskjellige vokalistene som har vært innom bandet mot hverandre når det kommer til styrker og særpreg? Ingen liker alle de endringene noe særlig og det gjelder absolutt for meg også, men å holde på en stabil besetning på dette nivået nå til dags er ikke enkelt…..All denne illegale nedlastingen tømmer gradvis alle for krefter og ja, slike endringer tvinger deg til å jobbe enda hardere og det sinker deg naturligvis også i forhold til produktivitet. Jeg var, og er, ekstremt heldig som har fått jobbe med så dyktige vokalister i Royal Hunt som Henrik Brockmann, DC Cooper, John West og Mark Boals…..veldig forskjellige typer vokalister, men bemerkelsesverdig dyktige alle som en.

 

Siden vi allerede er inne på endringer i besetningen så merker jeg meg at Marcus Jidell har forlatt bandet i forkant av denne utgivelsen, hva var bakgrunnen for hans avgang? Marcus bestemte seg enkelt og greit for å forlate Royal Hunt for å bli fulltidsmedlem i Evergrey.

Marcus ble erstattet av en kar ved navn Jonas Larsen, et ukjent navn for meg men han leverer utsøkt gitararbeid på ´Show me how to live´. Hvor fant du denne karen og var han det åpenbare valget eller prøvde du ut flere gitarister? Vår ex-vokalist, Henrik Brockmann, anbefalte Jonas Larsen. Han inviterte meg til en Highway Jam konsert og overbeviste meg om at Jonas ville passe inn - på det personlige plan - i vår lille Royal Hunt familie. Etter å ha sett konserten inviterte jeg Jonas til å komme å jamme med oss ved et par anledninger og det føltes veldig komfortabelt - Han forstår soundet og stilen vi søker etter og det passer hans måte å spille på helt perfekt. Selvfølgelig vurderte vi flere alternativer, men når vi fant Jonas så falt alle brikker på plass.

 

Lå oss bevege oss tilbake til albumet igjen. Har du en eller flere personlige favorittlåter som du er spesielt fornøyd med å ha skrevet? Da må jet nok si ´Hard Rain´s Coming´….og ´Show Me How To Live´som en god nummer to. 

 

Tittelen, ´Show me how to live´, hvordan kom du opp med den og er det en dypere mening bak den? Tittelen er for meg mer et retorisk spørsmål (eller et rop om hjelp, om du vil), noe som forøvrig kommer ganske klart frem i teksten til den låta.

 

Si litt om hvordan komponeringsprosessen i Royal Hunt fungerer, er det sånn at du skriver alt og så sier til bandet; "Spill dett og hold kjeft", eller råder det et vist demokrati når det kommer til arrangeringen av låtene? Royal Hunt er absolutt et band, men det er likevel jeg som skriver det meste av materialet…..det har av en eller annen grunn vært slik helt siden bandet ble startet og slik har det også fortsatt. Jeg antar at måten min å skrive på har blitt en slags Royal Hunt signatur og fansen vår ser ut til å like det. Dette albumet er intet unntak i så måte; Jeg skrev alt mens gutta - som vanlig - kom med sine meninger og innspill som resulterte i endinger som vi ble enige om underveis, slik var det med de aller fleste låtene. Senere, under selve innspillingen, begynte de så å implementere sine egne elementer, som igjen er måten vi bruker å jobbe på.

 

Dere har brukt forskjellige studioer denne gangen for innspillingen, miksingen og mastringen, si litt om bakgrunnen for dette og hvorfor dere bestemte dere for de aktuelle studionene. NorthPoint er mitt eget studio der vi har spilt inn noen av våre seneste album. Meget bra utstyrt (det meste samlet opp over lang tid) og ikke minst et komfortabelt miljø. Roasting House ble anbefalt meg av Andreas Passmark og noen andre av våre venner - de kjente studioet godt og mente det ville være en god match med tanke på soundet vi var ute etter på dette albumet. Når det kommer til mastringen så har jeg brukt Audio Planet Mastering for alle våre album siden ´96 - fantastisk sted!

 

Dere har byttet plateselskap noen ganger opp gjennom årene, forrige album ble for eksempel sluppet via Scarlet Records mens dere nå er tilbake hos Frontiers Records. Hvorfor valgte dere å gå tilbake til dem? Frontiers gjør en meget god jobb for oss nå om dagen…..de har blitt større og smartere. Halvparten av din suksess kan tilskrives personene bak deg - selskapet og managementet. Du kommer langt med et bra band og glimrende låter, men for at prosjektet skal bli en suksess trenger du et solid team bak deg. Dessuten er det jo ganske kult å være på samme label som Yes og Whitesnake….ha,ha.

 

Hva med konserter, har dere noen konkrete turneplaner klare for å promotere albumet? Vi planlegger en turne i løpet av våren 2012 men det er fort tidlig å si noe kontret om det akkurat nå. La albumet komme ut slik at vi får sett den generelle reaksjonen blant våre fans - så kan vi begynne å snakke om turneen. 

 

Noe håp om at dere tar turen innom Norge til våren? Jeg håper det, det begynner å bli en stund siden sist.

Har du tenkt på hvordan settlisten kommer til å se ut på den kommende turneen, kommer dere hovedsaklig til å fokusere på det nye materialet og kanskje låter fra de albumene DC sang på, eller kan vi forvente oss et best-of sett? Har ingen anelse for øyeblikket…..sånt blir vi som regel enige om når øvingene starter, så vi har god tid på oss til å diskutere dette.

 

Avslutnings vis hadde det vært kult om du kunne si noen få ord om hvert av de elleve Royal Hunt albumen slik du ser dem i dag.

´Land Of Broken Hearts´: En smile naiv kanskje, men du får likevel en pekepinn på hvor bandet beveger seg stilmessig.

 

´Clown In The Mirror´: Sterkere låter, svakere produksjon. Albumet ble spilt inn og mikset mellom konsertene på vår første USA turne. 

 

´Moving Target´: Sannsynligvis et av de mest "typiske" Royal Hunt albumene, endelig har vi funnet stilen/soundet vi ønsker.

 

´Paradox´: Vårt første konseptalbum, regnet som vår beste utgivelse av mange av våre fans.

´Fear´: En av mine personlige favoritter - modent, glimrende låter og storslagen produksjon. 

´The Mission´: Vårt andre konseptalbum…..ganske eksperimentell siden vi la til en del "tekno" effekter/lyder for å matche historien og den generelle atmosfæren.

 

´Eyewitness´: En total overraskelse for fansen, inkluderer en "gospelaktig" låt, en sarkastisk jazz etterligning og noen "grungeaktige" lyder her og der - ganske eventyrlig egentlig.

 

´Paper Blood´: En shred fest som gikk langt over streken med høyoktan soloer og den slags. Noen av låtene endte likevel opp som gjengangere i livesettet. 

 

´Collision Course´: Endelig (etter å ha blitt bedt om å gjøre det i 10 år), en oppfølger til ´Paradox´ men etter min mening - mye bedre! Låtene er mer interessante og produksjonen er mye sterkere. 

 

´X´: Et nydelig analogt album med alle elementene fra 70-tallet. Til tider eventyrlysten låtskriving og en autentisk, men likevel krisp produksjon.

 

´Show Me How To Live´: En retur till det klassiske Royal Hunt soundet; Glimrende melodier, enorme instrumentale og vocal prestasjoner og en "larger-than-life" produksjon.

 

Med det sier vi takk til André Andersen og hans Royal Hunt i denne omgang og så krysser vi fingrene for at bandet velger å ta turen innom Norge når de legger ut på turne til våren. I mellomtiden anbefaler jeg alle med hjerte for klassisk Royal Hunt å sjekke ut ´Show Me How To Live´.

 

 

Write a comment...

Latest reviews

1055 Even Knudsen

THE HALO EFFECT Days Of The Lost

The Halo Effect was founded in 2020 by five former members of In Flames; Jesper Stömblad (guitars),…
1760 Even Knudsen

THE DEVILS OF LOUDUN Escaping Eternity

The Devils Of Loudun is a symphonic/melodic death metal band heading from Seattle, Washington and…
1960 Even Knudsen

STORMKEEP Tales Of Othertime

I don’t listen to black metal nearly as often these days as I did 15-20 years ago, but once in a…
1859 Even Knudsen

PATHOLOGY The Everlasting Plague

Over the past couple of decades a jungle of sub-genres have emerged within extreme metal in…
1918 Even Knudsen

MASSACRE Resurgence

Massacre was formed in Tampa, Florida as long back as in 1984 and they released a few demos in the…
2430 Even Knudsen

DREAM THEATER A View From The Top Of The World

A View From The Top Of The World is the 15th full length album from prog metal veterans Dream…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares