Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

SHAAMAN - Distanserer seg fra Angra stilen

 

Distanserer seg fra Angra stilen

- Tekst av Erik Stengle, 5. mai 2005 -

 

Etter at Angra ble splittet dro trekløveret André Matos, Luis Mariutti og Ricardo Confessori i gang sitt eget band, Shaman, og lot gitarduoen Kiko Loureiro, Rafael Bittencourt og managementet beholde rettighetene til Angra navnet. Shaman, eller Shaaman som bandet heter nå, slapp debutalbumet ’Ritual’ i 2000, en skive som solgte i overkant av 100.000 eksemplarer på verdensbasis. Nå er bandet tilbake med oppfølgeren, ’Reason’, som slippes på det Europeiske markedet 17. mai. I den forbindelse tok vi en prat med sjefen selv, André Matos

Først av alt André; Gratulerer med et flott nytt album. Å, tusen takk

Reason er ikke offisielt utgitt i Europa ennå, men hvordan har responsen fra fans og media vært så langt? I Europa har vi bare fått respons fra media så langt og de ser ut til å skjønne hva albumet handler om. Dette er noe nytt og vi har helt klart utviklet oss. I Japan og Brasil var plata ute allerede for en måned siden. Folk her i Brasil ser ut til å like oss. Vi har spilt en del live her, og folk har allerede begynt å lære seg de nye sangene og synger med når vi spiller. ’Innocence’ har blitt spilt en god del på radio og ligger i øyeblikket på førsteplass, hvor den har ligget i fire uker. Folk ringer stadig inn til radioen med ønske om at den sangen må bli spilt. Vi er veldig fornøyd med mottakelsen av platen så langt.

Albumet var vist nok ferdig innspilt allerede i oktober, hvorfor tok det så lang tid før den ble utgitt? Det tok faktisk et år å produsere dette albumet. Vi hadde ikke noe press på oss, i og med at vi nylig ga ut liveskiva og dvd’en. Vi spilte inn og finpusset på ting på hverdagene og spilte live i helgene, så vi fikk god tid på oss. En luksus ikke mange band kan unne seg i disse dager. Vi kunne endre på alt vi ønsket uten å tenke på tiden, så det var en ren fornøyelse for oss.

For meg personlig tok det litt lenger tid å komme inn i låt materialet denne gangen, hva vil du si er den største forskjellen mellom ’Reason’ og ’Ritual’? Vel, låtene på ’Reason’ er mer direkte, kortere og noe enklere. Vi har lagt inn noen ekstra detaljer denne gangen som ikke var å høre sist. Hører du gjennom skiva flere ganger vil du stadig oppdage nye detaljer. Vi brukte ekstra tid på lyden denne gangen for å skape et særegent sound.

’Ritual’ hadde en god del fellestrekk med Angra’s stil, mens det ser ut til at dere har beveget dere noe vekk fra dette på ’Reason’. Er dette noe dere har jobbet bevist med eller er det bare en naturlig utvikling? Der må jeg nesten svare begge deler, hehe. Vi har jo utviklet oss, ’Ritual’ var jo det første albumet vi ga ut som Shaaman. Vi føler at vi lager musikken mer rett fra hjertet nå og at vi klarer å si mer med mindre stoff, det føler jeg kanskje er den største forskjellen mellom Shaaman og Angra.

Når vi først snakker om Angra, og siden dette er vårt første intervju med deg, må vi jo bare be om å få høre din versjon av hva som faktisk hendte da Angra ble splittet. Det er faktisk ganske enkelt. Vi hadde mange problemer med vår manager. Manageren satte sine personlige meninger foran bandet.. Han tok fra oss muligheten til å bli store og utvikle oss så den muligheten ble helt blokkert. Vi ønsket å bytte management, men ettersom han eide rettighetene til navnet Angra kunne vi ikke gjøre noe som helst. Noen i bandet ville beholde manageren, så det var den direkte årsaken til splitten. Vennskapet oss i mellom ble satt alvorlig på prøve på grunn av problemene, vi kunne enkelt og greit ikke stole på hverandre lenger. Sånn kan man ikke ha det i et band, man må kunne stole på hverandre og dele på alt. Med Shaaman føler vi oss mye mer sammenspleiset. Vi tapte nok penger på splitten, men det gjør overhodet ingen ting. Alt er mye bedre i Shaaman.

Har du kontakt med Kiko og Rafael etter splitten? Har du hørt skivene de har gitt ut etter at dere gikk hver deres vei? Jeg hørte nylig det første albumet de slapp, og det hørtes meget bra ut. De er jo profesjonelle, men det låter jo uansett ikke som før. Det nyeste albumet har jeg dessverre ikke fått hørt. Vi har gått hver vår vei og det er bra, vi kjemper ikke på noen måte mot hverandre. Hvis vi møtes backstage under en festival snakker vi jo sammen, men hvis jeg skal være ærlig med deg må jeg innrømme at vi ikke har vært særlig gode venner etter splitten. Det var ikke noen vits i å møtes lenger, men det hersker likevel ingen vonde toner mellom oss.

Jeg har merket meg at dere har forandret litt på navnet, ved å legge til en ekstra A. Dette skyldes vel copyright problemer formoder jeg? Ja, det stemmer. Det var ikke noe problem i starten, vi fant ut at det var et finsk band som bar samme navn men det var ikke noe problem. Men i Brasil dukket det opp et firma som kalte seg Shaman. De hadde ingenting med musikk å gjøre, men de ville ha rettighetene til navnet. Advokaten vår fortalte oss at vi hadde to muligheter. Enten å gå i retten, hvilket ville ta lang tid, eller simpelthen bare endre navnet litt. Vi valgte selvfølgelig å endre på navnet, vi kunne jo faktisk ha tapt i retten og de ville bare blitt dumt. Hvorfor vi tok en ekstra A og ikke en ekstra N? Vi ble rådet av en som faktisk het Shaman til å ta en ekstra A. Det hørtes bedre ut og det forandrer ingen ting i uttalen av navnet. Vi har også endret litt på logoen for å få med den ekstra A’en.

Dere har nok en gang valgt å bruke Sascha Paeth som produsent, hvilket sannsynligvis betyr at dere er fornøyd men jobben han gjorde sist. Vurderte dere i de hele tatt noen andre produsenter? Et godt samarbeid med produsenten. Uten det fungerer det bare ikke. Med Sascha gikk alt veldig greit, jeg har kjent han i over tolv år og vet at han også er en dyktig musiker så han hjelper også til på det området. Han er åpen for alt, så hva vi enn foreslår er han åpen for å prøve det ut.

Da er det vel Miro som står bak keyboardarrangementene på ’Reason’ da? Jada, det er han. Han er en hyggelig og rolig har som Sascha anbefalte oss. Han er en av de beste på området og han har også arrangert orkeseterbiten siden vi hadde med et ekte orkester denne gangen.

Dere har nok en gang valgt en noe utradisjonell coverlåt, nemlig Sister Of Mercy’s ’More’. Hvorfor akkurat den låta? Jeg tror at det hadde blitt vanskeligere å gjøre noe eget ut av for eksempel en metallåt. Da er det bedre å velge noe utenfor din egen sjanger, for så å lage din egen versjon. Sister Of Merscy er for øvrig et interessant band som var store på 80-tallet, de holdt seg i undergrunnen og var ikke for kommersielle. Det var Sascha’s forslag, han har faktisk jobbet med det bandet tidligere

Min favorittlåt på skiva er definitivt den utrolig vakre balladen, ’Innocence’. For en låt! Har du en, eller flere favoritter? Vel, min personlige favoritt er ’Reason’. Den er, som ’Innocence’, dyp, følelsesmessig og optimistisk. ’Innocence’ handler om det å vokse opp. Den viser at verden en dag blir litt mer svart/hvitt og ikke lenger så fargerik. Den er faktisk litt bluesaktig og du kan føle at den rører ved noe langt inne i deg. Så det er vel grunnen til at akkurat denne sangen ble første singel. Vi har nettopp spilt inn video til den låten og den kommer forhåpentligvis på MTV neste uke.

Har dere noen turneplaner klare? Får vi se Shaaman på norsk jord denne gangen? Oj, hehe, det var det da. Det ville i alle fall vært en drøm for oss. Etter den forrige skiva var det ikke så mange som viste om oss og vi kom derfor ikke i kontakt med folk i Norden under Europaturneen. Derfor ble det ikke noe da. Vi får se denne gangen, jeg har alltid hatt lyst til å besøke Norge så vi får håpe det ordner seg

Hva slags settliste kan vi forvente oss? Kommer dere til å inkludere noen gamle Angra klassikere? Jada, vi har allerede spilt en del Angra låter på våre konserter så det vil bli litt Angra klassikere og selvfølgelig en del fra den nye skiva.

For litt siden slapp dere en live cd og dvd, etter bare ett studioalbum. Det er jo en ganske utradisjonell ting å gjøre. Hvordan kom dere på en slik ide? Hehe, vi er vel et ganske utradisjonelt band tenker jeg. Men ideen kom vel i og med at vi spilte mye live en periode, og i forkant av en konsert hvor vi skulle spille for 8000 mennesker og hadde invitert gjester fra blant andre Helloween kom forslaget om å gjøre opptak opp. Ble det bra skulle vi bruke det, ble det dårlig kunne vi jo bare kaste det. Det ble for øvrig veldig godt mottatt.

Hva så med fremtiden? Hvilken retning tror du musikken vil ta på neste studioalbum? Hehe, litt tidlig å si kanskje, det kommer faktisk helt an på hvordan det går med denne plata så det er foreløpig et mysterium. Vi vil selvfølgelig prøve å utvikle oss enda mer.

Da sier vi takk for nå og håper at vi får se dere en eller annen gang i nær fremtid her hjemme. Jo Takk for intervjuetBandets nye album ’Reason’ slippes som nevnt om to uker, gled deg!


Write a comment...

Latest reviews

167 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
307 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
505 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
349 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
360 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
496 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares