Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

SUSPERIA - Alle Gode Ting Er Tre!?!

Alle Gode Ting Er Tre!?!

 

- Tekst: Sten Jensen, 26. mars 2004 -

 

 

 

Det gamle ordtaket ser ut til å stemme for Susperia, for med 'Unlimited' har bandet virkelig skutt gullfuglen. En glimrende skive har det blitt. Siden forrige utgivelse har bandet skiftet plateselskap fra store Nuclear Blast til lille norske Tuba, bandet er klare for årets Infernofestival og 'Unlimited' er i disse dager ute i butikkene. Da sitter man selvfølgelig med mange ubesvarte spørsmål. Jeg var så heldig å få en pratelysten Athera i tale.

Hvordan syns dere responsen har vært fra media og publikum så langt? Den er helt enorm! Vi tror nesten ikke våre egne øyne her vi sitter. Det renner inn full pott reviews fra hele verden i et sett og det tar jo fullstendig av! Dette er moro som faen!! Publikum får vi vente å høre fra, skiva ble sluppet på mandag, men det blir jo også spennende å følge platesalget og høre med folk hva de syns. Folk rundt oss som har fått høre skiva ved forskjellige anledninger er helt overbegeistret ihvertfall, så det tegner veldig bra, og vi er jo grisefornøyd sjøl også!

Hva gjør ’Unlimited’ til en bedre skive enn sin forgjenger? Erfaringene vi har dratt med oss. Vennskapet som blir sterkere og sterkere både på det profesjonelle og personlige plan. Det er en slags magi tilstede som blir mer og mer tilstedeværende etterhvert som tiden går, spesielt ettersom vi er de samme 5 folka ennå. Jeg tror utskiftninger av medlemmer tar drepen på mangt et band, så jeg er glad vi holder sammen slik vi gjør. Dette er med på å bedre sammarbeidet og utvikle det vi skriver sammen. Dette er veldig betegnende på denne skiva spesielt, hvor alle har skrevet litt på forskjellige plan, ikke bare Cyrus og meg. Da blir det en helhetlig skive, men også med vital variasjon.

Jeg har stor sans for covrene på skivene deres, er det samme person som har laget alle og hvor mye har dere å si når det gjelder utformingen? Jeg har stor sans for covrene selv, og ja, det er igjen Rune Tyvold som har designet det for oss, som alltid. Han er en god venn og en dyktig artist så han har egentlig frie hender til å komme opp med en masse ideer og konsepter til omslag. I slutten av prosessen kommer vi inn i bildet og er med på ferdiggjørelsen, Det skal mye til for at vi skifter designer i fremtiden for å si det sånn. Han blir jo som et sjette medlem å regne i og med at han er med på å forme utrykket vårt på coverne.

Dere har alle dype røtter i black metallen. Hvorfor har dere distansert dere såpass mye fra disse røttene? Først må jeg få si at det du sier er helt feil. Jeg for eksempel har aldri vært en del av noe black metal, verken miljø eller musikk. Jeg har i de banda jeg har vært med i de siste 14 årene spillt tilnærmet samme stil jeg er utøver av i dag. Det er det som gjør at jeg er spesielt fornøyd med Susperia, at jeg har endt opp med fire andre jeg kan lage musikken jeg setter høyest sammen med. Det du sikter til er selvfølgelig Tjodalv`s fortid i Dimmu Borgir, og Cyrus` session arbeid i Satyricon og Old Man`s Child noen år tilbake. Men det stopper der. Memnock, Elvorn og jeg kommer fra en helt annen bakgrunn enn de gjør. Det er kanskje bare sunt og noe vi kan utnytte. For å svare direkte på spørsmålet ditt så har aldri Susperia hatt som mål å utøve black metal eller tilhøre den sjangeren av metal i det hele tatt. Ikke noe vondt mot BM men vi tilhører ikke noen annen spesifisert sjanger heller... Vi lager Susperia metal og skriver låter vi liker sjøl og bruker det som låter fett, enkelt og greit. Har aldri sikta oss inn mot noen spesiell bås, og media sliter med å putte oss i en, hvilket vi syns er gapende festlig. Da blir vi liksom noe for oss sjøl, og det kan man ikke klage på. ”Predominance” hadde litt Black elementer i seg, men det skal tas i betraktning at dette var første gang vi 5 jobbet sammen og resultatet ble hva det ble, og det var da. Ting er litt mere fokusert og planlagt i disse tider.

Synes du at båndene til band som Dimmu Borgir og Old Mans Child er hemmende, eller er det bare positivt? I startfasen av et nytt band som vi en gang var, var det selvfølgelig hensiktsmessig å nevne at; ”Hei, dette er Tjodalv`s nye band” liksom. Men de som nå 5 år etterpå fortsatt henger seg opp i at to av gutta har vært med i høyt profilerte black band, og fortsatt tror Susperia er et prosjekt, må åpne øya. Ja det blir bare latterlig. Hemmende er det ikke lenger, men blir det for mye fokus på det så tror jeg ikke de som uttaler seg om det egentlig bryr seg om musikken vår heller. Vi driter da i det. Setter du det på spissen har Tjodalv spillt i Susperia i like mange år som han spillte i Dimmu..... Det begynner å bli marginale likhetstrekk mellom Susperia`s musikk og de nevnte, så vi tenker svært lite på det. Men klart, det hjalp i den forstand at vi fikk mer oppmerksomhet i starten en et nytt band ellers hadde fått. Men pokker heller, man må da levere et knallprodukt, ikke bare leve på navna til noen av medlemmene. Det er vi ganske komfortable med at vi har gjort.

Jeg har nevnt i min anmeldelse av skiva deres, at jeg syns at tekstene har både dybde og substans. Er det bare meg eller prøver dere å formidle et budskap i tekstene? Det er ikke noe samla utrykk ala et gjennomgående konsept, men hver tekst omhandler jo noe spesielt jeg gjerne vil utrykke eller har skrevet en historie om. Som sagt mange ganger før skriver jeg ikke om politikk eller religion. Det er mere livsbaserte tekster som omhandler menneskers forskjellige situsjoner og feilsteg. Endel tekster er agressive men det kler jo endel låter. Jeg henter mye inspirasjon fra materialet gutta skriver og prøver etter beste evne å skrive en tekster med et visst utrykk som kan bli tilpasset låtene. Budskapet blir vel å beskrive forskjellige situasjoner i livet og gjerne mitt syn på disse. Reis deg opp, kom deg ut av dritten du har vikla deg inn i, stå på egne ben, ”Get a grip” type tekster. Mens andre igjen kan være fiktive historier som jeg føler kan appellere til folk. Jeg får mye tilbakemeldinger på at mange av tekstene mine betyr noe for folk og at mye av det jeg skriver kan folk kjenne seg igjen i. Når man hører sånt føler jeg egentlig at jeg har gjort det jeg skal...

Hvor henter dere inspirasjonen fra, jeg antar at dere søker inspirasjon fra flere forskjellige hold? Vanskelig å si. Kan bero på dagsformen. Jeg skriver best under press og gjerne midt på natta et sted i fred og ro med noe dyster rolig bakgrunns musikk, og et aldri så lite glass whisky. Jeg kan si på vegne av alle at hver gang det skjer noe kult, turnè eller andre oppturer så formelig spruter vi av inspirasjon i sånne perioder. Da kan det gå radig unna med skrivinga. Mye av ”Unlimited” ble til på Finnskogen, på hytta til Memnock faktisk. Høsten 2002 dro vi opp alle man og ble der i 3 uker og drakk pils og skreiv låter. Funka som bare det, vekk fra alt og alle.

Dere har skiftet plateselskap fra store Nuclear Blast til lille Tabu. Hva skyldes dette og føler dere at Tabu kan gi dere den oppbakkingen dere trenger for å selge mye plater? Hmmm.. store Nuclear og lille Tabu, sant nok. Men med det sagt så var VI små på store Nuclear. Nå er VI størst på lille Tabu... Hvis du ser den greia der!? Så fordelen er jo bare oss til gode fullt ut. Tabu er det beste som kunne skjedd oss. Komme seg ut av et sykt maktimperium som er totalt blindet av å tjene penger etter ”mye vil ha mer” prinsippet var godt. Vi sto på stedet hvil og kunne ikke annet en å vente. Og det har ikke et band med våre visjoner og mål tid til. Så ja, Tabu kan gi oss eksakt den oppbakkingen vi trenger. Fra en desperat stillestående posisjon grunnet manglende ”guts” fra et selskap, til å bli førsteprioritert på Tabu og pusha framover på en måte som er helt overveldende, er en ting vi er storfornøyde med her i leiren.

Dere skal spille på årets Infernofestival. Hvilken type sett vil dere levere, vil dere hovedsakelig fokusere på den nye skiva? Det er vel på sin plass å fokusere på en rykende fersk skive ja når man først skal fronte mange forskjellige mennesker under Inferno, det er klart. Men vi kjører selvfølgelig en og annen av de tidligere låtene. Det er mange som vil høre eldre materiale, og som kanskje ikke har skaffet seg Unlimited enda. Men uansett vil Unlimited låtene sitte ”live” hos folk som aldri har hørt dem også, det er de skapt for. Vi tenker mye livefremføring når vi skriver låter, det er viktig. Det er bare så synd at det er begrenset med tid under slike festivaler. Skulle gjerne spillt like mange fra hver skive vi, men jeg kan love et godt og variert knusende sett!

Har dere turne planer på gang? Managementet i London er i full gang med å booke datoer rundt i Europa. Vi skal på langtur med Mortiis gutta, og det er snakk om nærmere 60 konserter i 28 land. Vi regner med å være på veien en 11 ukers tid fra september til november. Det blir jævlig bra. Ymse festival opptredener rundt i Europa er under forhandling så det får vi annonsere seinere.

Det ryktes at dere har gjort en A-Ha cover som vil komme ut på en limited utgivelse av plata. En kommentar til dette? Pokker heller! Hvordan fåååår folk greie på slikt? Blir aldri klok på denne ryktebørsen jeg altså. Men jada, det stemmer at vi har gjort noe artig. Men hva, hvordan, når, hvorfor og på hvilket format dette kommer... nei se DET får dere vente å se... Forøvrig ingen kommentar...

Takk for at du tok deg tid til å besvare spørsmålene våre og lykke til med utgivelsen. Jeg gjør regning med at denne skiva vil bli solgt i usannsynlig mange eksemplarer. Bare hyggelig, og en selvfølge! Takker for kjempereview! Og takk for ”praten”, blei bra det. Vi får håpe det selger som hakka møkk så vi kan kjøre løpet helt ut!!!...Og med de ordene fra Athera forlater vi Susperia for denne gang.


Write a comment...

Latest reviews

167 Even Knudsen

ACCEPT Too Mean To Die

More than four decades has passed since Accept released their self-titled debut album back in 1979,…
307 Even Knudsen

MORDKAUL Dress Code: Blood

I must start by saying that I have a very limited amount of information available about Mordkaul,…
505 Even Knudsen

DEEDS OF FLESH Nucleus

This is undoubtedly the most anticipated release this year for me personally and now the wait is…
349 Even Knudsen

HELL:ON Scythian Stamm

I must admit that I have never heard of this Ukrainian band before, even though Scythian Stamm is…
360 Even Knudsen

PROFANITY Fragments Of Solace

On December 4th German tech-death veterans Profanity returns with their fourth full length studio…
496 Even Knudsen

MORS PRINCIPIUM EST Seven

Mors Principium Est can look back at a career spanning over 20 years as they now release their…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares