Not seeing a Scroll to Top Button? Go to our FAQ page for more info.

VREID vs ISKALD

VS

- Tekst av Leif Neverdahl, 4. april 2011 -

 

Vreid og Iskald er begge aktuelle med nye album, begge er i eliten innen ekstrem/black metal, men der stopper likhetene. Eller..? Vi kjørte samme spørsmål til begge band, og du kan lese hva de svarte nedenfor.


2010 er historie, og da er det naturlig å spørre om hva som var fjorårets høydepunkt for dere ?
Jørn "Steingrim" Holen - VREID : Fjorårets høgdepunkt? No var 2010 eit forholdsvis roleg Vreid-år, så høgdepunktet for min del må vere den totale prosessen ifm innspeling og ferdigstilling av den nye plata. I live-samanheng må Ragnaròk-festivalen i Tyskland med, men i tillegg må Belphegor-turnèen nevnast, til tross for tidenes mest tragikomiske turnèmanager og "the bus-driver from HELL" som enda med avlyst gig og eitt avsvidd bakdekk på bussen på ein motorveg utanfor Marseille. Følelsen av og bli eskortert til nærmaste truck-verkstad av lokalt politi var ubeskriveleg "low". Vi var "Unsubs" heile gjengen.
Aage Krekling - ISKALD: Siden vi bestemte oss for å gjøre ferdig nyskiva i fjor vil vel den stikke ut som høydepunket for vår del. Det er alltid en lang og krevende prosess å gjøre ferdig ei skive, så når vi mottok masteren i fjor høst var vi både lettet, fornøyd og stolte.

Nytt album, nye lodder og nye gevinster, hvilke forventninger har dere for 2011, og er det noe spesiellt dere ser frem til?
Jørn - VREID : 2011 blir knall! Ferdig med Noregstur no, Europa ventar i mai-juni og der blir det mange feite gigs. Sommaren med festivalar blir kanon, med Wacken som sjølvskrive høgdepunkt. Og så er planen USA/Canada i haust.
Aage - ISKALD: 2011 startet bra med en Norgesturné med nettopp Vreid + The Batallion. I år ønsker vi å gjøre så mye konserter som mulig og komme oss ut på veien. I mai stikker vi ut på vår andre Europaturné noensinne med Abigail Williams fra USA. Dette blir en 23 dagers tur over hele Europa, som vi selvfølgelig ser veldig frem mot. Ellers satser vi på festivaler og en ny turné til høsten. Ellers håper vi at skiva gjør det godt og at flere folk får opp øynene for hva vi driver med. Foreløpige salgstall og anmeldelser ser veldig bra ut.


Fortell litt om det nye albumet, hvordan vil dere beskrive det i forhold til forrige album, hvordan innspilling og skrive prosess har foregått, og til slutt om det er noen spesiell tanke eller ide som ligger til grunn for det ferdige produktet, tenker da også på tekstene.
Jørn - VREID : Vi tok oss bedre tid med planlegging og pre-produksjon på "V" samanlikna med "Milorg". Vi starta tidleg med pre-produksjon av gitar og trommer, faktisk hadde vi med oss 4-5 låtar pre-produserte (rett nok i tidleg fase) med oss på USA-turnèen i november 2009. Vi lytta mykje på idèane som Jarle presenterte, diskuterte vidareutvikling og nye idèar og på denne måten jobba vi riffa inn til ein endeleg pakke som vi var veldig nøgde med. Lyrisk har dei to foregåande albuma omhandla andre verdskrigen. På "V" ville vi avspore noko frå dette, men samtidig vinkla Jarle tekstane inn på tematikk henta frå kjente lyrikarar som han har lete seg inspirere av, som Sartre, Munch, Hamsun m.fl. Frigjering er eit gjennomgåande tema for tekstane, men då ikkje berre frå regimer og overmakt i tradisjonell forstand. Frigjering på fleire plan kan du vel godt beskrive det som.
Aage - ISKALD: Det nye albumet er musikalsk en naturlig utvikling fra forrige skiva. Vi føler endelig at vi har funnet vårt sound og at produksjonen denne gang er tilnærmet perfekt. Ellers har vi jo vokst både som musikere og personer, så det er nok en enda mer voksen utgave av Iskald man kan høre denne gang. Skriveprosessen tok vel cirka ett år totalt fra vi virkelig begynte å tenke på nyskiva til den var ferdig. Med Iskald er det aldri noen form for stress med låtskrivingene og ting blir til over tid og skjer naturlig. Selve prosessen gikk smertefritt og som vanlig skriver vi musikk i flere ledd, som til slutt går fra pre-produksjone til innspilling og tilslutt: ett ferdig produkt. Denne gangene gjorde vi trommene og vokal i Oslo med samme produsentene som vi brukte sist. Alt av gitar og bass ble gjort i vårt eget studio her i Bodø. Miksing og mastering ble gjort i Berlin denne gang også. The Sun I Carried Alone er vel egentlig ett konseptalbum, selv om vi valgte å ikke fronte akkurat det noe spesielt. Alle tekstene er basert på en fiktiv historie skrevet av en god venn, Sigbjørn Ellingsen. Ut fra egne erfaringer og tanker har han skrevet ett krigsepos som tar leseren/lytteren gjennom en historie fylt av krig, sorg og desperasjon.Dette var en ide som ble brakt inn tidlig i prosessen og som skulle vise seg og passe utrolig godt inn i sammenhengen.

Og i forbindelse med nytt album blir det vel intensiv turnering, hvor kan vi få oppleve dere i Norge iår?
Jørn - VREID : Som sagt, Noregsturen er ferdig, Bergen, Sogndal, Haugesund og Oslo var kanonbra! Så hvis du ikkje fekk med deg dette må du sikte deg inn på Øya-festivalen i august, evt Utkantfestivalen i idylliske Skjerjehamn i Gulen siste helga i juli. Ellers kan det fortsatt dukke opp ein festival eller to til om alt går etter planen..
Aage - ISKALD: Vi får se hva resten av året bringer. Forhåpentligvis kommer vi oss litt mer rundt i resten av landet også, enten på festivaler eller andre konserter.

Dere er et black metal band, arrester meg gjerne..., og mange band innen denne sjangeren har ofte ekstreme synspunkter på alt fra religion til verden generellt. Hva er viktig for dere, er det bare å få spille musikk og kose seg med det, eller ligger det en dypere mening/budskap bak det å spille i akkurat Iskald/Vreid? Jørn - VREID : Dersom religion definerer sjangeren er ikkje Vreid eit black metal-band. Men musikalsk hentar vi mykje inspirasjon frå andre norske black metal band, i tillegg til klassiske rock- og metal band frå 70 åra og fram til i dag. Og dermed fekk vi ein gong merkelappen "Black'n'Roll". Når dette er sagt er det vel innlysande at Vreid ikkje er bandet som spelar for å formidle eit budskap. Vi er kameratgjengen som hadde felles interesse i musikk, og det var inspirasjon nok for oss i forhold til å få bandet opp å gå. Når det har gått såpass bra er det inspirerande i seg sjølv å dra kvarandre fram, utvikle vår eigen stil, fokusere på å gjere pakken bedre, både musikalsk og visuelt - og samtidig sjå at dette er liv laga ettersom interessen berre er aukande.
Aage - ISKALD: Jeg vil vel påstå at Iskald spiller melodisk ekstremmetal og ikke black metal. Dette sier jeg på bakgrunn av det musikalske, noe som for oss også er det viktigste. Selvfølelig finnes det elemeneter av black metal i musikken vår, men jeg mener at det vi spiller er mye mer sammensatt og at man kan spore mange forskjellige stilarter i hva vi gjør. Men selve sjangerplasseringen orker ikke vi ta oss av, det får bli opp til lytter og media. Når det gjelder ideologien har Iskald valgt å ikke ta noen standpunkt til det. Musikken er det som betyr noe. Det får blir opp til hver enkelt hva man tror og tenker uten at det blir en del av bandutrykket.Tekstene inneholder selvfølgelig en del forskjellige tanker og utrykk vi ønsker og sette til musikken, og dette tolker jo lytteren som dem vil.

Hvorfor black (ekstrem) metal? Når ble spiren sådd, og hvilke band og artister har inspirert dere?
Jørn - VREID : Vi hadde tidleg ein felles interesse for musikk, og vart fort trekt mot rock og metal. Blant anna spelte eg og Jarle, saman med ein god barndomskamerat av oss (Geirmund Hillestad) ein Kiss-cover-konsert for foreldra våre ved hjelp av improviserte instrument - i ein alder av 5 og 6 år. Så vi var tidleg på'n for å sei det slik  Sjølv om musikkinteressa var stor vart nok ikkje idèen om eit band klekt ut før Sture flytta til Sogndal rundt 1993. Sidan har det berre "badla pao seg" som vi seier i Sogndal. Av band som har inspirert oss må eg nevne; Metallica, Slayer, Sepultura, Death, Alice Cooper, og sjølvsagt dei legendariske Darkthrone, Burzum, Immortal og Enslaved. Men vi hentar og inspirasjon frå fleire sjangerar, alt frå Johnny Cash og Dolly Parton til Iggy & The Stooges og Beatles.
Aage - ISKALD: Iskald ble vel startet på bakgrunn av at det ikke fantes slik musikk i vårt miljø på den tiden. Vi ønsket å leve ut guttedrømmen som musikere og begynte å spille musikk vi selv hørte på. I en tidlig fase var vel Immortal og Dimmu Borgir viktige band, men vi prøvde aldri kopiere eller være som dem. Med Iskald var det rett i låtskrivingen og prøve skape noe eget.

Hvordan er kontakten med musikkmiljøet ellers i Norge, er det for eksempel samhørighet innen egen sjanger, og følger dere med på hva de andre artistene gir ut? Benytt gjerne annledningen til å si noe pent om hverandre 
Jørn - VREID :Vi har eit veldig godt forhold til dei fleste band vi omgås og kontakten med miljøet er veldig god. Nå skal eg ikkje skryte på meg at eg kjenner til alle nye band som dukkar opp, men.. vi føl godt med på det som kjem ut (Vi e klar over dåkke` - Dåkke`har gjort dåkke`bemerket!) Vi har spela ein del saman med norske band, så det blir litt feil å trekke fram kun eitt eller to band i denne samanhengen kanskje? Nei..skitt au.. Sidan du ber om god-ord så trekker eg fram nettopp Iskald og The Batallion som to av dei banda vi trivst best saman med, både fordi det er 100% klaff sosialt og fordi begge er knakande gode live-band!! Forhåpentlegvis meiner dei det samme
Aage - ISKALD: Vi har kontakt med en del band og har definitivt fått en del bekjentskaper innenfor sjangeren. Dette er viktig å opprettholde da det bidrar til lettere sammarbeid og økt innflytelse. At vi reiste ned til Trondheim og spilte support for Vreid i 2007 ble vel på mange måter grunnen til at vi dro ut på Europaturné med dem to år senere. Prøver å følge litt med på hva som blir utgitt av metal i Norge ja, og da spesielt kanskje utgivelsene på Indie Recordings.

Og hvordan er dere fornøyde med plateselskap og jobben de gjør for dere?
Jørn - VREID : Her trengs ikkje mange ord - Indie har vore kanonbra fra dag 1 - over heile linja!
Aage - ISKALD: Vi er godt fornøyde med Indie Recordings. De gjør en veldig god jobb for oss og har troen på det vi gjør. Og med deres gode promoapparat sørger dem for god eksponering utad for Iskald. Vi har signert for en skive til hos dem og håper fortsette vokse i takt med dem.

Tar musikken all tid, eller har dere andre fritidssyssler? Og jobber dere alle ved siden av musikken?
Jørn - VREID : Jarle kan vel no definerast som "part/full-time" musikar, mens vi andre har 100% jobb utanfor Vreid. Andre fritidssyslar har stadig måtte vike for aukande turnering, men Sture klarar enno å presse inn den obligatoriske hjortejakta om hausten.
Jarle som låtskrivar, tekstforfatter, Studio 1184-innehavar, management osv brukar nok mesteparten av fritid (og no arbeidstid) på bandet. For oss andre er det snakk om intensive periodar ifm turnèring som jo etterkvart har blitt ganske ofte. Men vi får det til å gå rundt både med familie, kidz og jobb. Personleg tykkjer eg det er godt å ha eit "normalt" liv å vende tilbake til etter ein lang turnè.
Aage - ISKALD: Musikken er enda en hobby, men som naturlig nok opptar mer og mer tid. Drømmen er å kunne drive på med musikk på heltid, da kanskje med Iskald som hovedforetak og andre prosjekter innen musikk på siden av. Alle i Iskald jobber eller går skole på siden av.

Vinyl er best, cd på andre plass, downloading og spotify er noe faenskap, ikke sant?
Jørn - VREID : Yup!
Aage - ISKALD: Selv er jeg ikke noen stor vinyl samler, men jeg ser fasinasjonen. Cden betyr utrolig mye og jeg håper spådommene om dens undergang lar vente på seg. Men samtidig må man begynne å tenke på alternative metoder for artistene til å spre sin musikk uten at inntektene forsvinner. I og med at musikk er så lett tilgjengelig gratis må man lete etter en løsning som gjør ett eventuelt kjøp mer eksklusivt og verdifullt. Itunes støtter jeg, mens nedlasting og Spotify, hvor artistene ikke sitter igjen med noe, er noe faenskap. Men det er en vanskelig nøtt å knekke.

2010 - topp 3 album var :
Jørn - VREID :
Enslaved - "Axioma Ethica Odini"
Susanne Sundfør - "The Brothel"
Audrey Horne - "Audrey Horne"
Aage - ISKALD:
Alchest - Écailles de Lune
Dark Fortess – Ylem
Watain - Lawless Darkness

Til slutt, hvem i metalbransjen her til lands fortjener klapp på skulderen og skryt, og hvem i samme bransje fortjener et realt spark i ræva? Og ikke vær blyge
Jørn - VREID : Klapp på skuldra og ein skål må gå til alle dei rundt i Norge som stadig bookar oss og andre norske band til gigs, viser evne til å få tilsynelatande minusprosjekt til å gå rundt og gjer alt dette fordi dei er 100% dedikert til METAL. Eit godt eksempel er Johnny Angelund og Karmøygeddon-gjengen i Haugesund - kanonbra folk! Dei som fortjener sparket bak veit det godt sjølv og treng ikkje navngis..
Aage - ISKALD: En klapp på skulderen må gå til gutta i Vreid. Ikke bare er de jævla trivelig folk, men de har også troen på oss og har hjulpet oss ut på veien flere ganger. Både Europaturneen i 2009 og turneen i Norge nettopp har vært på initatativ fra dem. Håper virkelig at sammarbeidet med dem kan fortsette. En skål går derfor ut til ett av norges fremste metal band. Når det gjelder spark i ræva vil jeg rette dette til alle habile musikere her i nord- Ja, jeg har en jævla stor fot! ...Med ett ønske om at eksisterende band får utrettet noe og at alle dere andre får prosjekter opp å gå, slik av vi samlet kan reise Nord-Norge til landets fremste eksportør av ekstrem musikk!! Og torsk selvfølgelig!

Da er det bare å takke Jørn og Aage for meget gode og utfyllende svar, og har du ikke sjekket ut 'V' og 'The Sun I Carried Alone' enda gjør du selvsagt det nå

Write a comment...

Latest reviews

1176 Even Knudsen

THE HALO EFFECT Days Of The Lost

The Halo Effect was founded in 2020 by five former members of In Flames; Jesper Stömblad (guitars),…
1897 Even Knudsen

THE DEVILS OF LOUDUN Escaping Eternity

The Devils Of Loudun is a symphonic/melodic death metal band heading from Seattle, Washington and…
2107 Even Knudsen

STORMKEEP Tales Of Othertime

I don’t listen to black metal nearly as often these days as I did 15-20 years ago, but once in a…
1998 Even Knudsen

PATHOLOGY The Everlasting Plague

Over the past couple of decades a jungle of sub-genres have emerged within extreme metal in…
2063 Even Knudsen

MASSACRE Resurgence

Massacre was formed in Tampa, Florida as long back as in 1984 and they released a few demos in the…
2635 Even Knudsen

DREAM THEATER A View From The Top Of The World

A View From The Top Of The World is the 15th full length album from prog metal veterans Dream…

CONTENT

News

Interviews

Concerts

Articles

REVIEWS

Album

Dvd

ABOUT US

Contact

The Staff

Playlist Edvardsen

Playlist Even Knudsen

Partners

Contact us

 

Follow Us:

facebook 32 twitter 32

 Email:

  Mail

Photos, articles and comments are owned by the poster.

 

Arcticmetal.no are not responsible for user content.

 

Copyright © 2020. ArcticMetal.no.

 

Online since 1999.

 

Log in

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
0
Shares